Mainos

Venezuela äänestää Chavezin jatkosta

Venezuelalaiset äänestävät huomenna perustuslain muutoksesta, joka poistaisi rajoitukset presidentin virkakausien määrälle. Muutoksen läpimeno antaisi presidentti Hugo Chavezille mahdollisuuden pysyä vallassa vielä vuosikymmeniä.

Lakiehdotus poistaisi rajoitukset myös kuvernöörien ja pormestarien peräkkäisiltä kausilta.

Omien sanojensa mukaan Chavez tavoittelee kolmatta kautta lujittaakseen sosialistista vallankumoustaan. Populistipresidentti Chavezin nykyinen kausi loppuu vuonna 2013.

Kysymys jakaa venezuelalaisia, ja todennäköisesti suuri epävarmojen äänestäjien joukko ratkaisee tuloksen. Viimeisimpien mielipidekyselyjen mukaan 51,5 prosenttia kannattaa lakimuutosta, mutta mitä tahansa voi tapahtua.

Chavez hävisi edellisen äänestyksen

Juuri kymmenvuotista valtakauttaan juhlinut Chavez yritti muuttaa lakia jo kerran vuonna 2007. Tuolloin hän hävisi vastaavan äänestyksen täpärästi.

Nyt hän odottaa voittoa, mutta suhtautuu mahdolliseen tappioon rauhallisesti. Presidenttihän voi aina järjestää uuden kansanäänestyksen.

Chavezin kannattajajoukko koostuu suurimmaksi osaksi maaseudun köyhästä väestöstä, joka on riippuvainen valtion tarjoamasta koulutuksesta ja terveyspalveluista. Chavez on käyttänyt Venezuelan öljyrahoja anteliaasti rahoittamaan yhteiskuntaohjelmiaan, joiden tuloksena maaseudun asukkaiden toimeentulo on kohentunut.

Presidentin diktaattorimaista johtamistapaa arvostelevien leiriin kuuluu piispoja, opiskelijoita ja liikemiehiä. He syyttävät Chavezia lisääntyvästä rikollisuudesta, korruptiosta ja inflaatiosta. Sirpaleisella oppositiolla ei ole kuitenkaan tarjota varteenotettavaa vaihtoehtoa Chavezille.

Keskenään kiistelevät oppositiopuolueet toivovat, että suosittu opiskelijaliike siivittäisi heidät voittoon. Opiskelijat ovat vedelleet opposition lankoja niin nyt kuin edellisessäkin kansanäänestyksessä kaksi vuotta sitten.

Viime sunnuntaina kymmeniä tai jopa satojatuhansia lakimuutoksen vastustajia marssi pääkaupunki Caracasin kaduilla. Keskiviikkona presidentti Chavez kertoi torjuneensa vallankaappausyrityksen.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.