Veneturmat kasvussa – 90 prosenttia hukkuneista ei käyttänyt pelastusliivejä

Vesillä sattuneet onnettomuudet ovat lisääntyneet tänä vuonna. Kuolemantapauksiltakaan ei ole vältytty.

Alkukesän helteiden takia onnettomuuksia on ollut enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

– Hälytystilastoja katsomalla huomaa, että selvä piikki siellä on. Onnettomuuksien määrä on lähtenyt nousuun, sanoo veneilyn ylitarkastaja Kimmo Patrakka Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Hyvin usein onnettomuuksien taustalla on alkoholi.

– Viime vuonna yli puolet kuolemaan johtaneista vesiliikenneonnettomuuksista oli alkoholin vaikutuksen alaisena tapahtuneita, sanoo Patrakka.

Vesiliikenteen juopumusraja on 1,0 promillea, mutta pienemmästäkin promillemäärästä voidaan rangaista. Vesiliikennelain mukaan vesikulkuneuvon kuljettajalta vaaditaan riittävästi ikää, kykyä ja taitoa.

– Nimenomaan tämä kyky on se avainsana. Alle promillen humalassa kyky toimia ja hallita venettä on alentunut. Alle promillen humalassa oleva pystytään tuomitsemaan, mikäli on selvää näyttöä siitä, että kyky hallita venettä on alentunut.

Riittävä näyttö alentuneesta kyvystä on esimerkiksi se, ettei pysty hallitsemaan venettä tietyllä liikkeellä tai aiheuttaa jopa onnettomuuden.

Puhtaissa pysäytystilanteissa vesiliikennettä valvovien viranomaisten voi olla vaikeaa näyttää toteen, että toinen ei kykene hallitsemaan venettä.

Liivien käyttö olisi pelastanut monen hengen

Poliisin tietojen mukaan yli 90 prosenttia veneilyonnettomuuksissa kuolleista on hukkunut ilman pelastusliivejä. Liivien käyttö olisi todennäköisesti pelastanut heistä suurimman osan.

– Hirveän moni valittelee sitä, että liivit hankaloittavat liikkumista. Veneily ja vesillä hukkuminen ovat aika miehisiä lajeja. Miehet eivät yleensä miellä, että pelastusliivit olisivat jotenkin hyödyllinen turvallisuusvarustelu, vaan sitä mennään äijäillen ja todetaan että minä en mitään liivejä tarvitse, muotoilee Patrakka.

Lue myös:

    Uusimmat