Mainos

Venetsiassa nousuvedet yleistyvät hurjasti

19:39

Ilmastonmuutoksen lisäämät sääilmiöt aiheuttavat sen, että turistien suosima Piazza San Marcon jää yhä useammin nousuvesien alle. Uunituoreiden arvioiden mukaan vuonna 2100 tori on veden alla kaksi kertaa päivässä, useamman tunnin ajan.

San Marcon laidalla sijaitsevan Cafe Lavenan omistajalla Anna Paola Reyllä on omakohtaisia kokemuksia nousuvesien aiheuttamista tuhoista.

"Kello yhdeksältä aamulla nousuveden tulon sisään estävä levy taipui nousuveden voimasta ja vesi virtasi kahvilaan sisään. Veden voima nosti pianonkin lattialta ja kuljetti keittiöön. Tässä tuhoutuivat posliinit, lasit ja kahvilan tekstiilit."

Pienyrittäjille vesien nousu voi olla konkurssin paikka, sillä vakuutusyhtiöt suhtautuvat penseästi korvaushakemuksiin.

Mooses-projekti on jäissä

Venetsia ryhtyi pelastautumaan nousuvesiltä jo yli kymmenen vuotta sitten, kun kallis ja loistokas Mooses-projektin nimellä tunnettu hanke sai alkunsa. Mooses-projektin sulkuporttien oli tarkoitus sulkeutua, kun Venetsian laguunissa vesi uhkaisi nousta yli tietyn senttirajan.

Venetsian nousuvesitoimistosta kerrotaan nyt, että hankkeen valmistumisvuosi on 2016 entisen 2014 sijaan. Hanke on jäissä siitä syystä, että paikallisten pienyritysten toiveet vesirajasta ovat matalammat kuin suurten turistibisnesten vaateet. Osa turisteista ei pääse Venetsian laguuniin sisälle, jos vettä ei ole riittävästi loistoristeilijälle.

Italian valtio on ollut aiemmin Berlusconin johdolla innolla mukana hankkeessa. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että myös rahat ovat vähissä.

Venetsia tyhjenee

Venetsiassa käy vuosittain miljoonia matkailijoita ja alueelle kunnostetaan edelleen hotelleja. Sen sijaan venetsialaiset ovat jättämässä kaupungin. Nousuvesitoimistolta vahvistetaan että vesi on tehnyt tuhojaan rakennuksissa.

"Yhtenä osasyynä Venetsian kaupungin muuttoliikenteeseen on nousuvesi. Tämä nousuvesi tekee sen, että ensimmäisen kerroksen asunnot ovat epäterveellisiä ja jopa jotkut kaupungin asuinalueet ovat epäterveellisiä ", kertoo eräs italialainen insinööri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.