Mainos

Venepakolaisten karu hierarkia: Afrikkalaiset lukitussa ruumassa, syyrialaiset huvipurressa

Italiassa on alettu sunnuntaisen, jopa 900 ihmisen hukkumisen aiheuttaneen veneturman jälkeen keskustella entistä enemmän Libyassa toimivien ihmissalakuljettajien toiminnasta. Lehdistötietojen mukaan maahanpyrkijöiden välillä vallitsee tiukka, kansallisuuteen ja varallisuuteen perustuva hierarkia.

Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevat siirtolaiset, la Repubblica kertoo. Heidät suljetaan Välimeren ylityksen ajaksi poikkeuksetta veneiden ruumaan, varallisuudesta riippumatta. Matka on heille puolta halvempi, mutta heille ei anneta esimerkiksi maksullisia pelastusliivejä.

Rikkaimmat, syyrialaiset ja palestiinalaiset maahanpyrkijät sen sijaan saatetaan toimittaa Italiaan vedellä ja ruoalla varustetulla luksushuvipurrella. Tämä kävi ilmi sisilialaisviranomaisten julkaisemista valokuvista, joissa kuvataan 98 maahanpyrkijän saapumista Pozzallon satamaan maanantaina.

Pahoinpitelemällä lisämaksuja

Ihmissalakuljettajien julmuudesta kertoo myös Corriere della Seran julkaisema video, jossa salakuljettajat hakkaavat Libyassa siirtolaisia saadakseen näiltä kiristettyä enemmän rahaa. Lehden haastatteleman, Milanoon saapuneen naisen mukaan myös hänen aviomiestään pahoinpideltiin Libyassa useasti.

– Joskus vain siksi, ettei heiltä kysyttäisi mitään. He tuntevat ostaneesi sinut. Olet heidän kauppatavaraansa, Najat-niminen nainen kertoi.

Servizio Pubblico –ajankohtaisohjelma sen sijaan esitti videon viime viikolla Italiaan saapuneista maahanpyrkijöitä, joista osa oli täynnä palovammoja. Libyassa oli ennen heidän lähtöään sattunut kaasuräjähdys, mutta loukkaantuneet oli sullottu veneeseen ja pakotettu matkaan ilman hoitoa.

Sunnuntaisen turman epäillään osittain johtuvan ihmissalakuljettajien varomattomasta toiminnasta. Silminnäkijöiden mukaan alusta ohjannut mies olisi alkoholin ja huumeiden vaikutuksen alaisena törmännyt apuun tulleeseen portugalilaiseen rahtialukseen. Aluksen kapteeni ja perämies on pidätetty, ja heidät on siirretty catanialaiseen vankilaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.