Mainos

Venealan hurjat vuodet ohi

Venealan kasvu on tänä vuonna seisahtunut. Suhdannekäänne johtuu pääasiassa valmistajien viennin takkuamisesta. Jälleenmyyjillä ja kotimaan markkinoilla menee edelleen hyvin.

Veneala on ollut Suomessa reippaassa kasvussa toistakymmentä vuotta. Suomen veneviennistä suurin osa menee skandinaviaan ja siellä tapahtuvat suhdannevaihtelut heijastuvat välittömästi Suomeen.

- Kun Norjassa ja Ruotsissa alkoi veneala takkuamaan ensimmäisenä, niin se osui Suomessa suoraan akilleen kantapäähän, toteaa MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Finnboatin hallituksen puheenjohtaja Kim Örthén.

- Puhutaan, että veneteollisuus on Suomessa kansainvälistä. Noin 80 prosenttia veneistä menee vientiin, mistä 90 prosenttia päätyy skandinaviaan. Meidän veneala ei ole kansainvälinen, vaan se on skandinaavinen. Olemme hyvin riippuvaisia skandinavian tilanteesta, mikä on heikkous, jatkaa venesuunnittelija Sakari Mattila.

Örthénin mukaan vielä ei kuitenkaan kannata maalata piruja seinille.

- Nyt ovat kriittiset viikot edessä. Perinteisesti elo-syyskussa valmistajat saavat syysennakot, joiden pohjalta tehdään tulevana talvena töitä. Nämä ennakot ratkaisevat.

Avuksi markkinoiden laajentaminen

Venesuunnittelija Sakari Mattilan mukaan suomalaisen venealan ahdinkoon löytyy yksinkertainen lääke: tuotteita tulee viedä laajemmalle markkina-alueelle kuin vain skandinaviaan.

- Täytyy muistaa, että skandinavia muodostaa Euroopan venemarkkinoista arviolta 10 prosenttia ja siltä osin koko Eurooppa on iso markkina. Koko Euroopan markkinoiden hyödyntäminen ei kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.