Mainos

Venänäläisten avaruuspeili ei avautunut

Venäjän avaruusohjelman koe heijastaa jättipeilillä auringonvaloa maapallon pimeälle puolelle näytti epäonnistuvan heti alkuunsa. Progress-huoltoalukseen kiinnitetty heijastavasta kankaasta tehty peili ei suostunut iltapäivällä jostakin syystä avautumaan.

Avaruusasema Mirillä oleva kosmonautit joutuivat ilmoittamaan lennonjohdolle, ettei kankainen peili tottele kauko-ohjausta. Asiantuntijat ryhtyivät heti tutkimaan ongelman syytä. Eräänä mahdollisuutena pidettiin, että kangas on takertunut johonkin huoltoaluksen antenneista. Läpimitaltaan 25-metrisellä peilillä oli tarkoitus valaista 6-8 kilometriä halkaisijaltaan oleva ympyrä maan pinnalla. Valomäärä ei tosin olisi vastannut auringonvaloa, vaan noin 5-10-kertaisesti täysikuun säteilemää valoa. Valokehän oli määrä liikkua Kazakstanista Venäjän ja Ukrainan yli Eurooppaan ja edelleen Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.

Torstain koe on toinen vaihe maapallon pimeän puolen valaisemiseen tähtäävässä Znamia-projektissa. Ensimmäinen koe jonkin verran pienemmällä peilillä tehtiin helmikuussa 1993. "Ihmeellinen" ilmiö näkyi tuolloin mm. Länsi-Euroopan yössä. Vuonna 2000 avaruuteen on tarkoitus virittää halkaisijaltaan 70-metrinen, ja vuonna 2003 peräti 200-metrinen "peili". Se riittäisi venäläisten laskelmissa jo kokonaisten kaupunkien valaisemiseen.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.