Venäläisyritykset löysivät Suomen – tämän takia meille tullaan

Venäläisyritysten kiinnostus Suomea kohtaan kasvaa, sanovat asiantuntijat.

Viime vuoden marraskuulta peräisin oleva Kaupparekisterin tilasto kertoo, että maastamme löytyy 2749 yritystä, joiden ylin johto koostuu venäjän kansalaisista.

Venäläisyrityksiä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa tutkinut Päivi Karhunen, Helsingin kaupungin vastaava yritysneuvoja Toivo Utso ja maahanmuuttajayrittäjyyteen perehtynyt talouskonsultti Pekka Lith ovat kaikki sitä mieltä, että venäläisten kiinnostus Suomea kohtaan jatkaa kasvuaan tulevaisuudessa.

– Syynä Suomi-kiinnostukseen on Venäjän epävarma taloustilanne. Maasta on paennut paljon pääomaa ulkomaille, ja Suomeen tullaan henkilökohtaisin motiivein hakemaan parempaa elämänlaatua. Suomi koetaan turvalliseksi ja vakaaksi ja venäläiset ovat ehkä ainoita ulkomaalaisia, jotka arvostavat Suomen ilmastoa, listaa Karhunen.

– Historiallisesti palaamme yhteistyössä Venäjän kanssa takaisin siihen tilanteeseen, joka meillä oli sata vuotta sitten, veikkaa Lith.

Suomi on kansainvälistymisen leikkikenttä

Karhusen mukaan venäläiset arvostavat suomalaista teknologian osaamista. Suomi toimii kätevänä testimarkkinana, kun venäläisyritys päättää kansainvälistyä suuressa mittakaavassa – meillä kokeillaan, miten sujuu toiminta kilpaillussa ja säännellyssä ympäristössä.

Tällä hetkellä venäläisiä kiinnostaa etenkin omien innovaatioiden kaupallistamiseen saatu naapuriapu. Karhusen mukaan Venäjältä löytyy paljon teknologian ja fysiikan alan perustutkimusta, mutta keksintöjä ei osata markkinoida ja myydä yhtä hyvin kuin Suomessa.

Toivo Utson mukaan Suomen turvallinen toimintaympäristö painaa vaakakupissa paljon – Venäjällä yksittäinen lainmuutos voi heilauttaa yritystä pahastikin, kun Suomessa samanlaisia äkkiyllätyksiä ei tule vastaan.

Fakta

Venäläisyritysten toimintaa Suomessa käsitellään huomenna MTV3-kanavan 45 minuuttia -ohjelmassa kello 20.

Bisnes pyörii yritysten välillä

Kaupan hyllyltä on kuitenkin vaikea löytää venäläisiä tuotteita – tämä johtuu siitä, että Venäjä ei loista kuluttajakaupassa vaan palveluissa ja yritysten välisessä kaupassa. Suurimpia toimialoja ovat Karhusen mukaan kiinteistö- ja rakennusala, logistiikka sekä matkailupalvelut.

Usein yritykset käynnistävät toimintansa suuntaamalla palvelunsa ennen kaikkea Suomessa asuville tai lomaileville venäläisille ja laajentamalla myöhemmin tarjontaansa suomalaisille. Esimerkiksi venäläisille saatetaan rakentaa luksushuviloita ja suomalaisille tarjota sopuhintaisempia loma-asuntoja.

Venäjältä virtaa Suomeen myös paljon asiantuntijoita: Utson arvion mukaan 80 prosentilla Venäjältä Suomeen tulevista yrittäjistä on korkeakoulututkinto. Korkeakoulutetut liikkuvat etenkin it-alalla ja tuonti- ja vientiyrityksissä.

Venäläinen soittaa saunan jälkeen, suomalainen vasta huomenna

Suomalaisessa yritysympäristössä on venäläisnäkökulmasta plussansa ja miinuksensa: Karhusen mukaan venäläiset arvostavat julkisen sektorin toiminnan läpinäkyvyyttä ja sitä, että pelisäännöt ovat kaikille samat, mutta kääntöpuoli on se, että Suomi koetaan jäykäksi ja hitaaksi ympäristöksi.

Haasteita yhteistyöhön tuo se, että siinä missä venäläinen elää tässä hetkessä, on suomalainen tottunut tekemään pitkän tähtäimen suunnitelmia.

– Aikakäsitys on erilainen: venäläispomo on usein valmis painamaan töitä kellon ympäri ja pirauttaa mielellään tavarantoimittajalle vaikka illalla saunan jälkeen. Suomalaiset taas noudattavat tiukemmin työaikoja ja jatkavat töitä vasta seuraavana päivänä, mikä koetaan joustamattomaksi, Karhunen luonnehtii.

Ennakkoluulot haittaavat yhä yritysten toimintaa harvoilla kuluttajamarkkinoilla: esimerkiksi Karhusen tutkimuksessa eräs yrittäjä kertoi asiakkaiden joskus kääntyvän ovelta huomatessaan, että kyseessä on venäläisyritys. Yritysten välisessä kaupassa ennakkoluulot sen sijaan ovat pannassa.

Käytännön esteitä tuo Karhusen mukaan esimerkiksi se, että osa pankeista suhtautuu nihkeästi asiointiin venäläisyritysten kanssa. Myös työlupaesteet hankaloittavat työvoiman liikkuvuutta, samoin hidas oleskelulupaprosessi.

Lue myös:

    Uusimmat