Mainos

Venäläisviranomaiset: Pidätetyn suomalaistutkijan olisi pitänyt tuntea paikalliset käytännöt

Venäjän Kingiseppissä pidätettiin toissa päivänä näytteenottomatkalla ollut Suomen ympäristökeskuksen SYKEn tutkija.

Suomalais-venäläinen neljän hengen tutkimusryhmä oli ottamassa näytteitä jäljittääkseen Luga-joen kautta Itämereen valuvan huomattavan fosforimäärän lähteen.

Vartiointiliikkeestä tultiin kuitenkin pidättämään toinen suomalaistutkijoista. SYKEn pääjohtaja Lea Kauppi ei osannut antaa selvää syytä tutkijan pidättämiselle. Hänen mukaansa pidättämistä oli perusteltu sillä, että vartiointiliikkeen edustajat olivat katsoneet suomalaistutkijan olleen liian lähellä lannoitteita valmistavaa Fosforitin tehdasta.

Fosforitin tehdas kuuluu EuroChemille, joka on yksi maailman johtavista lannoitevalmistajista. EuroChem kertoo saaneensa venäläisiltä viranomaisilta (Russian Federal Protective Service FSO) tiedon Fosforitin tehtaan alueella kiinniotetusta tuntemattomasta henkilöstä.

EuroChem kertoo tiedotteessaan, että toissa päivänä kiinniotetulla, "laittomasti alueelle tulleella henkilöllä ei ollut mukanaan henkilöpapereita, eikä hän suostunut aluksi kertomaan henkilötietojaan".

EuroChemin mukaan henkilön mukana olleessa kannettavassa tietokoneessa oli huomattava määrä kuvamateriaalia tehtaasta ja sen ympäristöstä.

Tiedotteessa vedotaan myös siihen, että suomalaistutkija tuntee Venäjän hyvin ja on vieraillut siellä usein. Hänen olisi siis pitänyt olla tietoinen siitä, että Venäjällä liikuttaessa on aina oltava henkilöllisyyspaperit mukana.

Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelu FSB kuulusteli suomalaistutkijaa myös kannettavan tietokoneen sisällöstä. Tämä tehtiin siksi, että strategiseksi luokiteltujen kohteiden kuten teollisuuslaitosten kuvaaminen on Venäjällä kiellettyä ilman etukäteen hankittua kirjallista hyväksyntää.

(MTV3)

Eurochemin tiedote asiasta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.