Mainos

Venäläisviranomaiset: Muuttolinnut voivat levittää influenssaa Eurooppaan

Venäjällä lintuinfluenssaa on tavattu siipikarjatiloilla lähinnä Novosibirskin alueella.

Venäläisviranomaiset arvioivat, että Siperiasta riehuva, myös ihmiselle vaarallinen lintuinfluenssa voi levitä Eurooppaan.

- On mahdollista, että lintuinfluenssa voi levitä myös Euroopan unionin alueelle. Se on mahdollista, jos taudin Kiinassa saaneet villit linnut ovat olleet Venäjällä kosketuksissa sellaisiin lintuihin, jotka lentävät Alankomaihin, Ranskaan ja muualle. -- Myöskään Pohjois-Amerikka ei ole turvassa, viranomaiset varoittivat.

Lintuinfluenssa on iskenyt etenkin Novosibirskin alueen siipikarjatiloihin, joissa tauti on tappanut jo yli 2000 eläintä, Venäjän hätätilaministeri kertoi tänään. Luultavasti tauti on levinnyt myös Omskin ja Altain alueille, joilla on raportoitu yhteensä yli 700 eläimen kuolleen. Varmaa ei kuitenkaan ole, että kyseessä on sama virus.

Villilinnut ja siipikarja vaarassa

Venäjän maatalousministeriö kertoi perjantaina, että Siperiasta on tavattu H5N1-viruksen aiheuttamaa lintuinfluenssaa, joka voi tarttua ihmiseen. Ministeriön mukaan eläintautia on tavattu Novosibirskin alueelta, missä siihen on sairastunut sekä villilintuja että siipikarjaa. Tautitapausten takia neljä kylää on jo karanteenissa. Ministeriö aikoo laajentaa karanteenitoimia, jotka kieltävät lintujen, siipikarjatuotteiden sekä siipikarjan rehujen kuljetuksen alueella.

Viruksen epäillään tulleen alueelle muuttolintujen mukana. Tähän mennessä H5N1-viruksen uhriksi on joutunut lähinnä siipikarjaa pääasiassa Kaakkois-Aasian maissa. Kymmeniä ihmisiä on menehtynyt siipikarjasta saamiinsa tartuntoihin alueen maissa.

Terveysviranomaiset pelkäävät, että lintujen virus saattaisi muuntautua muotoon, joka voisi levitä ihmisestä toiseen ja aiheuttaa pandemian. H5N1-virus aiheuttaa ihmisellä vaarallisen keuhkokuumeen.

(MTV3-Reuters-Itar-Tass-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.