Venäläisten viisumihakemuksia Suomeen ei oteta elokuussa vastaan lainkaan – taustalla Venäjän päätös sulkea Pietarin pääkonsulaatti

Venäläisten viisumihakemuksia Suomeen ei oteta elokuussa vastaan lainkaan – taustalla Venäjän päätös sulkea Pietarin pääkonsulaatti 1:47
Katso videolta asiantuntijan kommentit Pietarin pääkonsulaatin tIlanteeseen

Venäläiset eivät voi jättää viisumi- tai oleskelulupahakemuksia Suomeen elokuun aikana. Pietarin pääkonsulaatissa hakemusten vastaanotto on päättynyt, ja Moskovan suurlähetystökin on kiinni elokuun ajan. 

Tilanteen taustalla on Venäjän päätös sulkea Pietarin pääkonsulaatti lokakuun alussa. Ulkoministeriön maahantuloasioiden yksikön päällikön Katja Luopajärven mukaan Pietarin pääkonsulaatin toiminnan päättäminen vie runsaasti resursseja. 

Pietarin pääkonsulaatin henkilöstön pitää saada keskittyä ja käyttää työaikaansa ja työpanostaan toimintojen alasajoon, joka vie paljon aikaa, hän kertoo.

Syyskuusta eteenpäin Moskovan suurlähetystö on Suomen ainoa edustusto Venäjällä. Suurin osa Suomeen viisumia hakeneista on hakenut viisumia nimenomaan Pietarin pääkonsulaatista, minkä vuoksi sen sulkemisella on suuri merkitys. Myönnettyjen viisumien määrä on kuitenkin laskenut voimakkaasti. Tähän on vaikuttanut etenkin Suomen venäläisille asettamat maahantulorajoitukset. 

Jos nyt katsotaan vaikka alkuvuoden lukuja, niin vuonna 2023 myönnettiin vain kaksi prosenttia viisumeita siitä määrästä, mitä myönnettiin vuonna 2019, Luopajärvi kertoo. 

Alkuvuonna tammi-kesäkuun välisenä aikana Venäjällä myönnettiin 6 000 viisumia Suomeen.   

Kiinteistön omistaminen ei enää riitä viisumin saantiin

Heinäkuussa maahantulorajoituksia venäläisille kiristettiin entisestään. Nyt kiinteistönomistajilta ja liikematkustajilta vaaditaan välttämätön syy asioida Suomessa henkilökohtaisesti.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hakijan pitää pystyä osoittamaan, että henkilökohtainen läsnäolo Suomessa on välttämätöntä. Jos on kyse esimerkiksi kiinteistön omistajasta, niin hänen pitää pystyä osoittamaan, että se kiinteistön huoltotyö esimerkiksi vaatii omistajan henkilökohtaista läsnäoloa ja sitä ei voi esimerkiksi suomalainen huoltoyhtiö hoitaa, Luopajärvi kertoo.  

Luopajärven mukaan hakemukset ja välttämättömyys henkilökohtaiseen läsnäoloon Suomessa arvioidaan tapauskohtaisesti. 

Venäläisillä myyntisivustoilla myydään mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja eri puolilta Suomea. Osa myyjistä on valmista vaihtamaan mökin kiinteistöön Venäjällä tai vastaanottamaan maksun ruplina. '

Lue myös:

    Uusimmat