Mainos

Venäläisten TIR-kuljetukset pysäytetään rajalle

Suomen tullihallitus aloittaa kovat vastatoimet venäläisten rekkojen TIR-kuljetuksia kohtaan huomenna aamulla. TIR-tullitakuukirjoja ei avata venäläisille tiistaista lukien neljässä tuoteryhmässä: ajoneuvot, suklaatuotteet, televisiot ja huonekalut. Tämä tarkoittaa sitä, että tullihallitus yhdessä liikenneministeriön kanssa on päättänyt estää näiden tavaroiden kauttakuljetuksen venäläisautoilta Suomen ja Venäjän välisten rajojen kautta.

Päätös perustuu tullineuvos Kai Blomsterin mukaan Suomen ja Venäjän välisen tieliikennesopimukseen vastavuoroisuuteen. Venäjän tullikomitea alkoi viikonloppuna vaatia suomalaisille suklaatuotteita, ajoneuvoja, televisioita tai huonekaluja kuljettaville rekoille saattokuljetusta. Toisena vaihtoehtona suomalaisille tarjotaan tavaran purkamista tullin varastoon. Vasta kun Venäjä luopuu näistä toimistaan, voivat venäläisrekat kuljettaa mainittuja tuotteita Suomesta Venäjälle.

Lisäksi venäläisautoja kohtaan ryhdytään vastatoimiin rajalla ja Suomen satamissa. Molemmissa paikoissa venäläiset TIR-kuljetuksia ajavat autot ja venäläisten kuljetusasiakirjat joutuvat seikkaperäisen tarkastuksen kohteeksi. Viikonlopun aikana pysäytettiin itärajalla Venäjän tulliin 12 suomalaista TIR-kuljetusta uusien määräysten takia. Myös Moskovan kehätiellä pysäyteltiin suomalaisrekkoja ja tarkastettiin niiden rahdit. Viime viikon alussa Venäjä päätti lykätä TIR-kuljetusten kieltämistä kokonaan kyseisten tavaroiden osalta, mutta uudella päätöksellä on samat seuraukset.

Kuorma-autoliitossa tyytyväisiä

Suomen Kuorma-autoliitossa ollaan tyytyväisiä suomalaisviranomaisten päätökseen.
-Tämä on ensimmäinen kerta kun ajaudutaan vastatoimissa näin pitkälle. Kerrankin on tehty sellainen toimenpide, joka on vastavuoroinen, sanoo SKAL:n toimitusjohtaja Seppo Sainio. Hän tähdentää, että tavoite on saada venäläiset luopumaan sopimusten vastaisista menettelyistä ja saada tavara taas kulkemaan. Sainion mukaan venäläisten uusi käytäntö tarkoittaa samaa kuin TIR-kuljetusten kieltäminen kokonaan. SKAL:n laskelmien mukaan uudella käytännöllä siirretään suuri osa suomalaisrekkojen kuljetuksista venäläisille.

Liikenneministeriön ja tullinhallituksen mielestä Venäjän toimet ovat vastoin kansainvälistä TIR-sopimusta. Liikenneministeri Matti Aura (kok.) totesi jo perjantaina, ettei Suomi tule hyväksymään Venäjän toimia ja liikenneministeriö ryhtyy viikonlopun jälkeen vastatoimin, jos Venäjän tulli ei peru päätöstään.

Kansainvälisen sopimuksen mukaan TIR-tullitakuun saanut rekka pääsee sinetöitynä ylittämään rajan ilman tullausta. Tavara tullataan vasta määrätullitoimipaikassa mm. Pietarissa tai Moskovassa. Viime vuonna suomalaiset autot veivät Venäjälle 120 000 TIR-kuljetusta. Kuljetuksista noin kolmasosa sisälsi Venäjän tullin uuden päätöksen alaisia tuotteita. SKAL:n arvion mukaan nämä kuljetukset siirtyvät venäläisille, koska he voivat olla Venäjän tullin luottoasiakkaina eivätkä näin tarvitse TIR-asiakirjoja. Ulkomaalaiset kuljetusyritykset eivät pääse Venäjän tullin luottoasiakkaiksi. SKAL arvioi näiden neljän tuotteen TIR-kuljetusten menetyksen olevan suomalaisille kuljetusliikkeille noin 500 miljoonan markan suuruisen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.