Venäläisten tekemistä maakaupoista vaaditaan nyt täsmällisiä tietoja

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet vaativat täsmällisempää tietoa venäläisten hankkimien maa-alueiden todellisista omistajista.

Sotilasalueiden lähettyviltä tehdyistä maakaupoista huolestunut eduskunnan ulkoasiainvaliokunta kuuli viime perjantaina suojelupoliisin, puolustusvoimien ja maanmittauslaitoksen edustajia. Kansanedustajille selvisi kuulemistilaisuudessa, ettei kiinteistörekisteriä ylläpitävällä maanmittauslaitoksella ole täsmällistä tietoa maakauppoja tehneiden osakeyhtiöiden omistajista.

Maanmittauslaitoksen ylijohtaja myönsi valiokunnan jäsenille, ettei osakeyhtiöiden haltuunsa hankkimien maa-alueiden omistajia välttämättä tiedetä, koska Suomessa yhtiöiden omistajatietoja ei tarvitse ilmoittaa viranomaisrekistereihin. Toisaalta osakkeita myydään myös eteenpäin ja näin suomalaistenkin yhtiöiden hallussa olevien maa-alueiden omistus voi muuttua kansainväliseksi ilman, että tieto näkyisi maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistörekisteristä.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenten mukaan tilanne on kestämätön, koska suojelupoliisi ja puolustusvoimat perustavat näkemyksensä ulkomaalaiskauppojen kokonaismäärästä ja ilmiön laajuudesta sekä turvallisuuspoliittisesta merkityksestä kyseiseen rekisteriin.

- Emme voi mitenkään hyväksyä tilannetta, jossa todelliset maanomistajat eivät ole turvallisuusviranomaistenkaan tiedossa, toteaa ulkoasiainvaliokunnan jäsen, keskustan kansanedustaja Aila Paloniemi.

- Piilotettu tai piilossa oleva maanomistus on ilmiönä mahdoton. Mikäli osakeyhtiöiden maanomistus voidaan avata ja tehdä läpinäkyväksi lainsäädäntöteitse, niin lupaan tehdä lakialoitteen pikimmiten. Kerään siihen nimiä niin paljon, että asia todella etenee, lupaa niin ikään ulkoasiainvaliokunnassa istuva, SDP:n Kimmo Kiljunen.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Markku Laukkanen muistuttaa, että ongelma koskee niin Suomeen kuin ulkomaillekin rekisteröityjä osakeyhtiöitä.

- Suomeen rekisteröidyltä yritykseltä voi ainakin yrittää periä omistajatietoja, mutta sitten on yrityksiä, joiden kotipaikka on valtiossa, josta tietojen hankkiminen on täysin mahdotonta. Toisaalta ei taida tietojen hankkiminen onnistua Venäjältäkään, elleivät yhtiön hallintoelimissä esiintyvät nimet ja yhteystiedot pidä paikkaansa, kuten asiantuntijat meille kertoivat, valaisee keskustan Laukkanen tilanteen ongelmia.

Vääriä osoitteita ja puhelinnumeroita

Valiokunnan kuuleman maanmittauslaitoksen ylijohtajan mukaan ongelmia on ilmennyt myös yksityishenkilöiden tekemien kauppojen rekisteröinnissä. Viranomaisille ilmoitettuja omistajia ei kyetä tavoittamaan, koska nimissä on epäselvyyksiä ja yhteystiedot ovat vääriä tai puutteellisia.

- Tämä on kuulemma iso ongelma, ja epäselvyyksiä on runsaasti. Henkilöitä ei tavoiteta eikä maksamatta jääneitä veroja ja kiinteistönhoitomaksuja, sähkö- ja vesilaskuja kyetä perimään, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.)

- Eihän tällaista tilannetta voida sallia. Käsittämätöntä, että täältä ostetaan maita ja tontteja eikä sitten suoriteta niitä maksuvelvotteita, jotka liittyvät aina tällaisiin kauppoihin. Omistajien tiedot on välttämätöntä saada ajan tasalle, vaatii Salolainen.

Asiamiesjärjestelmä harkinnassa

Maanmittauslaitos selvittelee parhaillaan, voitaisiinko kauppojen ehtona edellyttää suomalaista asiamiestä. Asiamiehen pitäisi olla tiedossa ja tavoitettavissa.

- Jonkun on annettava omistukselle kasvot ja edustettava aidosti omistajaa niin, että maksamatta jääneet laskut voidaan tarvittaessa periä ja omistukseen liittyviin kysymyksiin saadaan tarvittavia vastauksia, toteaa valiokunnan puheenjohtaja.

Salolaisen mukaan myös kaupankäynnin vastavuoroisuutta tulisi vaatia aiempaa kovemmin äänenpainoin. Yhdensuuntainen kaupanteko ei hänen mukaansa voi enää jatkua.

- Meillä suomalaisillakin täytyy olla vastaava oikeus ostaa maata sieltä ilman minkäänlaisia keinotekoisia esteitä ja epävarmuustekijöitä. Nythän tuolla Venäjän puolella on valtavia suojavyöhykkeitä rajan pinnassa ja kukaan ei oikein tiedä tarkalleen, missä ne kulkevat ja kuinka laajoja ne ovat. Vaikkemme haluaisikaan ostaa, niin meillä pitää olla siihen oikeus ja mahdollisuus.

Salolaisen mukaan voitaisiin harkita jopa kaupankäynnin keskeyttämistä siihen saakka, kunnes vastavuoroisuus saadaan aidosti toteutumaan. Samoilla linjoilla on myös ulkoasiainvaliokunnan jäsen Antti Kaikkonen (kesk.)

- Valtiojohdon on astuttava esiin ja otettava vahva asento asiassa. Tämä edellyttää todellisia toimenpiteitä hallitukselta ja presidentiltä, käskyttää Kaikkonen.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet toivovat myös keskusrikospoliisin tarttuvan entistä jämäkämmin maakauppojen selvittelyyn. Viranomaiskuulemisessa nousi esiin myös rahanpesun mahdollisuus maakauppojen avulla.

- Maa- ja kiinteistökaupoissa pestään mitä ilmeisimmin rikollista rahaa. Tähänkin epäkohtaan pitäisi tarttua nykyistä selvästi jämäkämmin, vaatii demareiden Kimmo Kiljunen.

Katso Tuula Malinin juttu

Lue myös:

    Uusimmat