Venäläisten sukellus onnistui

Retkikunta pyrkii osoittamaan, että Siperian mannerlaatasta alkava vedenalainen harjanne kulkee pohjoisnavalle asti.

Venäläinen sukellusretkikunta on onnistunut tavoitteessaan, kun se pystytti Venäjän lipun merenpohjaan pohjoisnavalla yli 4000 metrin syvyydessä. Metrin korkuinen, titaanista valettu lippu pystytettiin merenpohjaan 4261 metrin syvyyteen retkikunnan jäsenten riemuitessa, venäläinen uutistoimisto Itar-Tass kertoi.

Venäjän mukaan lippu symboloi maan aluevesivaatimuksia Pohjoisella jäämerellä. Vaikka lippu olisikin vain symboli, Venäjän aikomukset alueella ovat konkreettisia. Ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, että retkikunnan tarkoituksena on etsiä todisteita jotka osoittavat että pohjoisnavan alla kulkeva Lomonosovin harjanne on jatkoa Siperian mannerjalustalle.

Kansainvälisen merilain mukaan Kanadalla, Yhdysvalloilla, Tanskalla, Norjalla ja Venäjällä on kullakin 320 kilometrin levyiset aluevedet pohjoisten rannikkoalueidensa edustalla. Venäjä vetosi YK:hon jo vuonna 2001 voidakseen laajentaa aluevesiään 1,2 miljoonalla neliökilometrillä pohjoisnavalle asti. Kyseessä on noin kaksi kertaa Ranskan kokoinen alue.

Jos Venäjän vaatimus hyväksyttäisiin, maa pääsisi käsiksi alueen otaksuttuihin öljy- ja kaasuvarantoihin. Yhdysvaltalaisen geologian tutkimuslaitoksen mukaan Pohjoisen napapiirin sisällä uskotaan olevan noin neljännes maailman öljyvarannoista.

Kanada tyrmäsi venäläisten tutkimusmatkan

Venäläisten retkikuntaan kuuluu kaksi Suomessa 1980-luvulla rakennettua Mir-sukellusalusta, joista toinen tapasi tänään pohjan 4302 metrin syvyydessä. Ihminen ei ole koskaan aiemmin käynyt niin syvällä pohjoisnavan vesillä. Alukset palasivat pintaan tänään illalla lähes yhdeksän tuntia kestäneen sukelluksen jälkeen.

Retkikuntaan kuului venäläisten lisäksi myös ruotsalainen liikemies sekä australialainen seikkailumatkailija. Itar-Tassin mukaan ruotsalainen Fredrik Paulsen olisi maksanut lähes 2,2 miljoonaa euroa päästäkseen retkikunnan matkaan.

Kiinnostus luonnonvaroiltaan runsaiksi uumoiltuja pohjoisia napa-alueita kohtaan on kasvanut viime vuosien aikana muuallakin kuin Venäjällä. Mielenkiintoa on osaltaan lisännyt napajäiden kiihtyvä sulaminen, joka helpottaa alueiden tutkimista. Myös ainakin Norjalla ja Tanskalla on käynnissä tutkimushankkeita alueella.

Venäläisten tutkimusmatka ei vakuuttanut kanadalaisia.

- Emme elä enää 1400-luvulla. Kukaan ei voi kiertää ympäri maailmaa pystyttämässä lippuja ja kutsumassa alueita omakseen. Emme ole huolissamme -- kyseessä oli vain venäläisten näytös, Kanadan ulkoministeri Peter MacKay sanoi televisiohaastattelussa.

Maan pääministeri Stephen Harper vaati kuitenkin hiljattain lisäresursseja Kanadan etujen puolustamiseen pohjoisilla napaseuduilla.

Tänään matkaan oli määrä lähteä jo toinen venäläisretkikunta tutkimusmatkalle Venäjän arktisille merialueille.

(MTV3-STT-AFP-Itar-Tass)

Lue myös:

    Uusimmat