Mainos

Venäläisprofessori AL:lle: Suomi paras välittäjä Ukrainan kriisiin

Brittiläisen huippuyliopiston professori kertoo Aamulehdessä, että Ukrainan konflikti voi ratketa vain, jos rauhanvälittäjänä toimii Suomen kaltainen neutraali maa.

– Ainoa tapa pelastaa tilanne on Suomen tai mahdollisesti Itävallan johtama neutraali rauhanvälittäminen, mikä auttaisi (Venäjän presidentti Vladimir) Putinia ja (Ukrainan presidentti Petro) Poroshenkoa istumaan alas yhdessä, London School of Economicsin kansainvälisen historian professori Vladislav Zubok kertoo AL:lle.

Zubokin mukaan Euroopan rauhan kannalta olisi parasta, että Ukraina asettuisi Suomen kaltaiseen erikoisasemaan Venäjän suhteen. 

– Jos Ukraina haluaa luottaa Yhdysvaltoihin tai Natoon itsemääräämisoikeutensa takaamiseksi Venäjältä, on se hyvin vaarallinen, lyhytnäköinen ja epärealistinen päätös. Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten erikoisasema Venäjän suhteen toimii käytännössä. On Suomelle edullista, että sillä on tyytyväinen eikä murjottava Venäjä naapurissaan, Zubok sanoo.

Zubok pitäisi hirvittävänä, jos presidentti Poroshenko käyttäisi aseellista voimaa Venäjän humanitaarista apua Itä-Ukrainaan tarjonnutta saattuetta kohtaan.

– On todennäköistä, että Venäjä haluaa näyttää huolensa ukrainalaisista. Humanitaarinen apu olisi tästä hyvä osoitus, Zubok jatkaa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva muistuttaa, ettei Suomi voi tuosta vain ilmoittautua kriisin välittäjäksi. Aloitteen olisi tultava Ukrainalta ja Venäjältä.

– En tiedä, että Suomea olisi lähestytty. EU ei voi olla siitä kuin hyvillään, että joku sen jäsenmaista olisi tällaisessa roolissa. En näe ristiriitaa, Kanerva kertoo Aamulehdelle.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.