Venäläisparlamentaarikoilta erikoinen kirje – varoittavat natsismista Euroopassa

Venäjän duuman valtiopäiväedustajille lähettämä dramaattinen kirje herätti hämmennystä Ruotsissa perjantaina.  

Venäjän lähetystön ruotsalaisparlamentaarikoille sähköpostitse lähettämässä kirjeessä vedotaan eurooppalaisiin poliitikkoihin, jotta he yhdistäisivät voimansa Ukrainan kriisin hillitsemiseksi. Duuman kirjeen mukaan kriisi uhkaa jo koko Euroopan rauhaa.  

Duuman kirje on suunnattu kaikkien Euroopan maiden parlamentaarikoille ja europarlamentaarikoille sekä Etyjin ja Euroopan neuvoston parlamentaaristen yleiskokousten osanottajille.  

Duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin allekirjoittamasta kirjeestä kertoi Svenska Dagbladet nettisivuillaan.  

Kirjeessä muistutetaan, että tänä vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta natsi-Saksan vastaisen liittouman saavuttamasta voitosta toisessa maailmansodassa. Duuma varoittaa dramaattisin sanakääntein, että natsismin uhka on todellinen Euroopassa yhä.  

– Me emme voi sallia, että tämän rikollisen ideologian perilliset ja ne, jotka nykyisin seisovat heidän takanaan, kylvävät epäsopua ja vieraantumista eurooppalaisten kansojen perheeseen, duuman kirjeessä kirjoitetaan.  

Duuma vetoaa eurooppalaisparlamentaarikkoihin, että natsi-Saksan vastaisen voiton juhlavuodesta ei tule vastakkainasettelujen ja hajoamisen vuosi vaan palautetun luottamuksen ja yhteisten ponnistelujen vuosi antifasistisen ja turvallisen Euroopan saavuttamiseksi.

Ei lähetetty suomalaisille

Svenska Dagbladetin haastattelema ruotsalainen valtiopäiväedustaja Kerstin Lundgren piti duuman kirjettä vaikutusyrityksenä parlamentissa lähipäivinä käytävään ulkopoliittiseen keskusteluun.  

Suomen kansanedustajille duuman kirjettä ei ollut perjantai-iltapäivään mennessä tiettävästi lähetetty.  

– En ole nähnyt mitään tällaista. Tämä on minulle täysin uusi asia, eduskunnan ulkoasianvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) sanoi STT:lle.  

Myöskään europarlamentaarikoille ei kirjettä ole nähtävästi lähetetty.  
Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) ei usko, että kirjettä välttämättä lähetetään mepeille henkilökohtaisesti, vaan kyseessä on niin sanottu avoin kirje.  

Hautalan mukaan kirje on sävyltään räikeä, kun duuma esimerkiksi rinnastaa Pariisin terrori-iskut ja Donetskin ja Luhanskin tapahtumat toisiinsa, yrittäen näin niputtaa Ukrainan hallituksen joukot ja jihadistiterroristit samaan nippuun.  

– Tämä on se Venäjän tarina, jota me olemme kuulleet kovin monissa yhteyksissä viime aikoina, Hautala sanoi STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat