Venäläispakki avaa Suomi-fiaskon taustat: Roman Rotenberg hämmensi, Leijonille naurettiin: "Täysi sotku"

Venäläinen NHL-puolustaja Nikita Zadorov puhuu suorasukaisesti Venäjän "täydestä sotkusta" jääkiekon vuoden 2019 MM-kisoissa. Tähtiä pursunnut Venäjän joukkue hävisi tuolloin Bratislavassa välierän nimettömänä pidettyä Suomea vastaan.

Kuuluisan venäläisen toimittajan ja tubettajan Juri Dudin haastattelema Zadorov luetteli, että Venäjällä oli vuoden 2019 MM-turnauksessa monia tähtiä, kuten Aleksandr Ovetshkin, Jevgeni Malkin, Ilja Kovaltshuk ja Nikita Kutsherov.

– Meillä oli yksi parhaista miehistöistä viimeisiin 20 vuoteen, ensimmäisen miesten MM-turnauksensa tuolloin pelannut Zadorov sanoi.

"Hävisimme Suomelle, jolla oli nolla NHL-pelaajaa"

Venäjä voitti kaikki lohkovaiheen seitsemän otteluaan ja päihitti puolivälierässä Yhdysvallat. Välierässä vastaan asettui Suomi, jolla ei ollut joukkueessaan yhtään vakituista NHL-pelaajaa – NHL-otteluita kyseiseltä kaudelta oli vain AHL:ssä sesongin aikana pääosin pelanneilla Henri Jokiharjulla ja Juho Lammikolla.

Suuri Venäjä vastaan piskuinen Suomi. "Mörkö" (Suomen kapteeni Marko Anttila) löi sisään, ja Venäjä oli lyöty. Leijonat voitti 1–0.

– Hävisimme Suomelle, jolla oli nolla NHL-pelaajaa, Zadorov kiteytti koruttomasti.

Lopulta maailmanmestaruutta juhlinut, yhteen pelannut tiivis altavastaajajoukkue voitti nipun yksilöitä.

– Emme olleet organisoituneita. Meillä ei ollut valmentajaa, joka olisi rakentanut joukkueen, 

Ilja Vorobjov toimi Venäjän päävalmentajana, mutta Zadorov mainitsee, että apuluotsi Aleksei Kudashov huusi Vorobjovia enemmän.

Lisäksi Venäjän GM:nä toimineella Roman Rotenbergillä oli Zadorovin sanoin "oma näkemyksensä". Hän "oli pomo" ja yritti Zadorovin mukaan hallita kaikkea, eivätkä muut saaneet soittaa musiikkiakaan, kun Rotenberg luukutti omia valintojaan joukkueelle. 

Naurua Suomelle

Zadorovin kommenteista käy kauttaaltaan ilmi Venäjän joukkueen johtajuuspula ja paketin hajanaisuus.

MM-turnaus on toki aina lyhyt rupeama ja eroaa sikäli seurajoukkuetyöskentelystä, jossa yksityiskohtien hiomiseen on enemmän aikaa. Otteluihin voi silti valmistautua huolellisesti, kuten pitkiä leirityksiäkin pitävässä Suomen maajoukkueessa on totuttu tekemään. Eri vastustajiin valmistaudutaan pilkkomalla heidän pelaamistaan osiin.

Calgary Flamesissa nykyisin pelaava Zadorov ottaa itse verrokiksi, että NHL:ssä kaikki toiminta on hänen kokemuksensa mukaan järjestelmällistä: valmentaja antaa ohjeita ja näyttää videoita vastustajasta. Vahvuudet ja heikkoudet annetaan tietoon, ja vastustajasta on "jokin käsitys".

Zadorovin mukaan kyse on aivan perusasioista, jotka Venäjältä uupuivat MM-kisoissa.

– He sanoivat, että Suomi puolustaa siilinä, ja rupesivat nauramaan. Valmentajia ei ollut.

– Se oli täysi sotku.

Venäjä pokkasi 2019 lopulta MM-pronssia päihitettyään pronssipelissä Tshekin voittomaalikilpailun jälkeen. 

Zadorov pelasi myöhemmin MM-kisoissa myös 2021, mutta Venäjän hallintoa ja sotimista voimakkaasti kritisoinut NHL-puolustaja on sanonut maajoukkueovensa olevan tätä nykyä suljettu. 

Lue myös:

    Uusimmat