Mainos

Venäläisostajat vetäytyvät Saarijärven kohutuista maakaupoista

Venäläisomisteinen Silta Solutions Oy purkaa kaksi vuotta sitten tekemänsä kiinteistökaupan Saarijärvellä.

Kauppa herätti suurta kohua, kun MTV:n 45 minuuttia -ohjelma paljasti ostajatahon kytkökset Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin neuvonantajaan Leonid Reimaniin.

Nyt ostaja perustelee vetäytymistään sillä, ettei myyjä Salusharju Oy ole pysynyt kaupan ehdoissa.

Alkuperäisessä 28.7.2008 päivätyssä kauppakirjassa myyjä sitoutui kaavoittamaan 15,6 hehtaarin maa-alueen ostajan haluamalla tavalla lokakuuhun 2009 mennessä. Kauppakirjaan laaditun purkuehdon mukaan ostajalla on oikeus vetäytyä kaupasta, mikäli kaavoitus ei toteudu ennalta sovitussa aikataulussa. Lukuisten valitusten vuoksi alueen kaavoitus on yhä kesken. Valituksia käsitellään parhaillaan Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa.

Kaupat puretaan sovussa

Silta Solutions maksoi yli 15 hehtaarin maa-alueesta ja useista rakennuksista koostuvasta kiinteistökokonaisuudesta 2,18 miljoonaa euroa. Yhtiö maksoi kaupasta käsirahaa 500 000 euroa kaupantekohetkellä, loppuosa kauppasummasta oli määrä tilittää kaavoituksen saatua lainvoiman.

Myyjän eli Salusharju Oy:n edustaja varatuomari Ulla Tiilikainen kertoo MTV:n uutisille, että purkusopimusta laaditaan parhaillaan. Se on määrä allekirjoittaa ylihuomenna. Tiilikaisen mukaan kauppa purettiin riidatta, hyvässä yhteisymmärryksessä.

Uudelleen myyntiin asetetusta kiinteistökokonaisuudesta pyydetään nyt 2,7 miljoonaa euroa eli yli puoli miljoonaa euroa enemmän kuin vajaat kaksi vuotta sitten. Ilmoituksessa myydään Salusharju Oy:n osakkeita, ei kiinteistöjä. Toteutuessaan kyseessä olisi siis osakekauppa, ei kiinteistökauppa.

Ostajan hämärät taustat

Silta Solutions havitteli Saarijärveltä kaikkiaan yli sadan hehtaarin maa-aluetta. Nyt kaupanpurun kohteena oleva maa-alue oli ensimmäinen askel kolmiportaisessa hankintasuunnitelmassa. Yhtiö omistaa maa-alueen myös Pirkanmaalla, Sastamalan Ellivuoressa. Alueelle suunnitellun mökkikylän piti valmistua jo lähes kaksi vuotta sitten. Alue on yhä rakentamatta.

MTV:n 45 minuuttia selvitti jo syksyllä 2008 Saarijärveltä ja Sastamalasta maata hankkineen Silta Solutionsin taustoja. Selvisi, että yhtiöllä oli yhteydet rahanpesusta eri puolilla maailmaa epäiltyyn IPOC -rahastoon sekä sen omistajaan, Venäjän presidentin neuvonantajaan ja Putinin kauden viestintäministeriin Leonid Reimaniin.

Silta Solutions Oy:n hallituksen puheenjohtaja, pietarilainen Denis Fokin vieraili runsas vuosi sitten Saarijärvellä kertomassa paikallisille yhtiönsä hankesuunnitelmista. Kaupungin toimesta järjestettyyn kansalaistilaisuuteen osallistui satoja saarijärveläisiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.