Mainos

Venäläisopiskelijat menettävät sovitut etunsa Lapualla

Toistasataa venäläistä ammattikoulun opiskelijaa joutunee keskeyttämään opiskelunsa Lapualla. Seinäjoen koulutuskuntayhtymä epäsi opiskelijoilta huhtikuun alussa heidän saamansa etuudet, joiden turvin he ovat pystyneet opiskelemaan Suomessa.

Lapualla on noustu puolustamaan venäläisopiskelijoiden opiskeluoikeutta nettiadressein ja tukikonsertein.

Sergei Bogdanov on opiskellut Suomessa jo pari vuotta CNC-koneistajaksi. Hän ja toistasataa muuta venäläistä nuorta houkuteltiin Suomeen koulunpenkille, kun Lapuan ympäristö kärsi työvoimapulasta ja ammattikoulussa oli tilaa.

Sopimuksen mukaan he saisivat Lapualta asunnon, ruuan ja 80 euron kuukausirahan. Yhtäkkiä sopimus purettiin. Suomalaisiin opiskelijaetuuksiin he eivät ole oikeutettuja.

- Meille sanottiin vasta 26. maaliskuuta, että me emme saa mitään etuja huhtikuun alusta, Bogdanov sanoo.

Lapualaiset ovat päätöksestä raivoissaan ja vaativat sen purkamista.

- Se tuntuu ihan katastrofilta tietenkin. Järkytyimme ihan koko porukka ja mietimme, mitä voisimme tehdä, seurakuntapastori Ulla Latomäki Lapuan tuomiokirkkoseurakunnasta sanoo.

- Kyllä on tullut jo semmoistakin, että joku on tarjonnut kotinsa käyttöön ja luvannut huolehtia ruuasta, Latomäki sanoo.

Kiista syntyi, kun aiemmin itsenäisenä toiminut Lapuan ammatti-instituutti fuusioitiin Seinäjoen koulutuskuntayhtymään. Uusi isäntä ei katsonut venäläisten kanssa tehtyä sopimusta enää lailliseksi ja sai myös opetusministeriön taakseen.

Katso Outi Airolan raportti Lapualta (Seitsemän uutiset 7.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.