Venäläisoligarkkien vaihtoehdot – kannata Putinia tai lähde maasta

Lauantaina kuollut Boris Berezovski oli yksi monista liikemiehistä, jotka rikastuivat 1990-luvulla Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Valtiontalouden yksityistäminen johti siihen, että muutamat liikemiehet onnistuivat luomaan jättimäisen omaisuuden. Venäjän valtion yksityistämistä on kuvailtu maailman kaikkien aikojen suurimmaksi ryöstöksi.

Tunnetuin oligarkki lienee Roman Abramovitsh, joka on tullut tunnetuksi erityisesti jalkapallojoukkue Chelsean omistajana. Talouslehti Forbes arvioi, että Abramovitshin omaisuus on hieman yli 10 miljardia dollaria. Se oikeuttaa sijalle 107 Forbesin kokoamalla maailman rikkaimpien ihmisten listalla. Abramovitshilla on läheiset suhteet Venäjän johtoon.

Rikkain venäläinen oligarkki on Forbesin mukaan Aliser Usmanov, jonka omaisuudeksi lehti arvioi 17,6 miljardia dollaria. Usmanov loi omaisuutensa raudalla ja teräksellä, mutta on nykyään mukana useilla eri aloilla. Hän omistaa myös Venäjän suurimman talouslehden Kommersantin.

Usmanov on seurannut Abramovitshin jalanjälkiä ja ostanut osuuden englantilaisesta jalkapalloseurasta. Usmanov on valioliigaseura Arsenalin suuromistaja.

Venäjän toiseksi rikkain mies on Mihail Fridman. Hänen omaisuudekseen arvioidaan noin 16,5 miljardia dollaria.

Boris Berezovskia kutsuttiin Venäjän mahtavimmaksi oligarkiksi Boris Jeltsinin (1991-99) valtakaudella. Hän loi valtavan omaisuuden, mutta menetti sen lähes kokonaan ennen kuolemaansa. Kuten muidenkin oligarkkien kohdalla, Berezovski ei luonut omaisuuttaan täysin rehellisin keinoin.

Edesmennyt poliitikko Aleksander Lebed sanoi, ettei Berezovski tyytynyt varastamiseen. Hän halusi kaikkien näkevän, että pystyi varastamaan ilman, että joutui siitä vastuuseen, Lebedin kerrotaan sanoneen.

Berezovski teki pitkään yhteistyötä Abramovitshin kanssa, mutta heidän välinsä katkesivat täysin joitakin vuosi sitten. Berezovski hävisi Abramovitshia vastaan käymänsä oikeustaistelunsa, jota on kutsuttu maailman kaikkien aikojen kalleimmaksi.

Berezovski kannatti Vladimir Putinin nousua Venäjän presidentiksi, mutta pian tämän jälkeen alkoi kritisoida uutta johtoa. Se vei hänet maanpakoon Britanniaan 2000-luvun alussa. Siellä hän jatkoi Putinin kritisoimista. Hänet löydettiin kuolleena viime lauantaina asunnostaan.

Mihail Hodorkovski on toinen esimerkki oligarkista, joka lähti vastustamaan Vladimir Putinia. Aikoinaan hän oli Venäjän rikkain mies. Nykyään hän istuu pitkää vankeustuomiota.

Economist-lehti kirjoitti kolme vuotta sitten, että Vladimir Putin antoi noustuaan presidentiksi vuonna 2000 oligarkeille kaksi vaihtoehtoa. Heidän piti joko jäädä maahan ja alistua Kremlin valtaan tai lähteä maasta. Hodorkovksi päätti jäädä Venäjälle ja ryhtyä Putinin kriitikoksi.

(MTV3)

Lähteet: Forbes, Guardian, BBC, Reuters

Lue myös:

    Uusimmat