Mainos

Venäläisnuorten järjestö lopettaa Viron lähetystön saarron

Viron Moskovan-lähetystöä viikon ajan piirittäneet aktivistit ovat kertoneet lopettavansa saarron. Viron ja Venäjän väleissä on huomattavissa lientymisen ensi merkkejä.

Venäläisnuorten Nashi-järjestö on ilmoittanut lopettavansa Viron Moskovan-suurlähetystön piirityksen. Aktivistit päättivät asiasta sen jälkeen kun Viron suurlähettilään Marina Kaljurandin oli kerrottu lähteneen Moskovasta lomalle.

Päätöksen odotettiin rauhoittavan Venäjän ja Viron välille puhjennutta kiistaa, joka sai alkunsa neuvostosotilaan patsaan siirrosta Tallinnassa.

- Toivomme, että heidän lupauksensa pitää, sanoi Viron ulkoministeriön tiedottaja. Piiritys ei hänen mukaansa ollut päättynyt vielä alkuillasta.

Kaljurandin loma oli Viron ulkoministeriön mukaan sovittu jo huhtikuun lopulle, mutta hän oli lykännyt sitä Moskovan-tapahtumien vuoksi. Kaljurand matkusti autolla lentokentälle, missä häntä odotti mielenosoitus. Poliisi pidätti kymmenkunta mielenosoittajaa. Kaljurand aikoi lentää Tukholmaan.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin maiden suhteiden vaurioituneen pahoin sen vuoksi, että Viro ryhtyi siirtämään kiisteltyä patsasta. Hän kehotti Viron johtoa välttämään "provokaatioita", jotka voisivat edelleen pahentaa tilannetta.

Sotilasliitto Nato arvosteli Venäjää siitä, ettei maa ollut onnistunut suojelemaan Viron Moskovan-lähetystöä. Naton lausunnon mukaan sotilasliitto on syvästi huolissaan virolaisdiplomaattien turvallisuuteen kohdistuvasta uhkasta ja tapahtumista Viron lähetystön luona.

Viron lähetystöä kivitettiin torstain vastaisena yönä, ja kivittäjät rikkoivat konsulaattirakennuksen ikkunan. Nuorisoliikkeen edustajan mukaan tekijät eivät kuitenkaan kuuluneet heidän joukkoonsa.

Ensi merkkejä lientymisestä Viron ja Venäjän väleissä

Viro ja Venäjä ovat osoittaneet ensimmäisiä merkkejä sovitteluratkaisusta patsaskiistan aikana.

- Lähdemme siitä, että jännitys hälventyy asteittain, sanoi Viron puolustusministeri Jaak Aaviksoo uutistoimisto DPA:lle.

Ulkoministeri Urmas Paet puolestaan perääntyi alkuperäisestä vaatimuksestaan, että EU:n pitäisi lykätä toukokuun puoliväliin suunniteltua huippukokousta Venäjän kanssa.

-Toivon, ettei meidän tarvitsisi puhua enää seuraavista toimista, Paet sanoi tiedotustilaisuudessa Tallinnassa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.