Venäläisnuoret hakeutuvat nyt Suomen lukioihin, Suomessa jopa 1500 venäläislukiolaista – "Haluan jatko-opiskeluun Suomessa"

Suomen lukioissa opiskelee jo lähes 1 500 venäläistä nuorta, ja he ovat suorastaan pelastaneet joitakin pieniä lukioita. Näin kävi esimerkiksi Posiolla.

Posion lukion ensimmäisellä vuosikurssilla on menoissa matematiikan tunti. Laskujen kanssa opiskelijoita avustaa myös venäjäntaitoinen avustaja, koska opiskelijoista lähes puolet tulee itärajan takaa Murmanskin ja Kostamuksen alueilta.

Rehtori Salla-Maarit Toivanen myöntää, että venäläisnuoret ovat lukiolle elinehto.

– Meillä oli omia lukiolaisia tulossa aluksi vain viisi kappaletta. Kuusi venäläistä lukiolaista nosti määrä 11:een ja täydennyshausta tuli vielä muutama lisää, kertoo Toivanen.

Opiskelukielenä suomi, mutta avustaja auttaa tunneilla

Pääsyvaatimuksena venäläisille oli opiskelu suomeksi. Opettajan apuna on kuitenkin venäjäntaitoinen avustaja. Useimmat nuoret aikovat jatkaa opintojaan Suomessa lukion jälkeen.

– Minä haluan päästä taideakatemiaan ja jatko-opiskeluun Suomessa, koska minusta Suomi on ihana maa, kehuu Katja Bichukina.

Posion lukiossa on liikunta- ja keramiikkapainotus. Sen uskotaan houkuttelevan tulijoita Venäjältä myös jatkossa, mutta myös markkinointia tarvitaan.

– Osa uusista lukiolaisista sanoi, että he tuntevat kotimaassaan muitakin joita kiinnostaisi tulla tänne. Totta kai käymme vielä vierailulla Kostamuksessa ja Murmanskissa, sanoo rehtori Toivanen.

Pienen lappilaisen kunnan markkinointi on mennyt perille ainakin lukiolaiselle Danil Lobkoville.

– Meidän opettaja sanoi, että Posio on paras paikka maailmassa, hän kertoo.

Vieraiden tulo on lisännyt myös paikallisten opiskelijoiden motivaatiota ja kilpailuhenkeä. Sopeutuminen pienelle paikkakunnalle näyttää sujuneen vähintään kohtuullisesti.

– Monet pojat harrastavat liikuntaa ja sitten yksi tyttö harrastaa taidetta, kertoo opiskelija-asuntolan ohjaaja Olga Lesonen.

Puolet Suomessa opiskelevista venäläisnuorista opiskelee Uudenmaan lukioissa.

Lue myös:

    Uusimmat