Venäläisministeri kiirehtisi maataan Haagin lapsikaappaussopimukseen

Venäjän oikeusministeri Aleksander Konovalov haluaisi kiirehtiä Venäjää liittymään Haagin kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen.

Venäjä on toistaiseksi allekirjoittanut mutta ei ratifioinut Haagin sopimusta, joten se ei velvoita Venäjän oikeusjärjestelmää. Siten esimerkiksi Suomi ei voi oikeusteitse vaatia Venäjää palauttamaan Suomesta kaapattuja lapsia.

Venäjän oikeusistuimet eivät myöskään tunnusta ulkomaisten tuomioistuinten huoltajuuspäätöksiä.

- Venäjä pitää tärkeänä ainakin keskeisiin Haagin sopimuksiin liittymistä. Ulkoministeriö on siinä pääviranomainen, ja oikeusministeriö antaa lähinnä apua. Omasta puolestani voin sanoa, että mielestäni tätä liittymisprosessia olisi syytä kiirehtiä, oikeusministeri Konovalov totesi tänään Moskovassa.

Haagin sopimus nousi esille Suomen oikeusministerin Tuija Braxin (vihr.) Moskovan-vierailulla.

Brax: Venäjän linja on muuttunut

Tuija Brax näkee Venäjän kannoissa selviä muutoksia. Venäjää on yritetty patistaa Haagin sopimuksen piiriin jo vuosia. Venäjän mukaan liittymistä hidastaa kuitenkin maan oman oikeusjärjestelmän uudistaminen, jotta Haagin sopimus toimisi muutenkin kuin paperilla.

- Kyllä Venäjän vastaus on ollut uusi ja hyvä vastaus, Brax totesi.

- Luottamus kansainvälisiin järjestelmiin näyttää nyt olevan suurta myös duumassa. On kysymys myös siitä, että venäläiset perheet hyötyvät. Kun säännöt ovat kaikille samat, se on tässä globaalissa maailmassa kaikille selkeintä.

Brax muistutti myös, että Haagin sopimus nostatti ensi alkuun vastustusta myös Suomessa, kun se tuli voimaan vuonna 1994.

Rajamäärittelyt estävät Karjala-tonttien oston

Braxin kaksipäiväiseen Moskovan-vierailuun kuului myös vierailu duumassa lakivaliokunnan vieraana sekä tapaaminen Venäjän pääsyyttäjän Juri Tshaikan kanssa.

Duumassa esiin nousi myös ulkomaalaisten ylitsepääsemättömät vaikeudet ostaa Karjalan alueelta mökkitontteja. Braxin mukaan suurimpana syynä ongelmiin on Venäjän raja-alueiden epämääräinen määrittely.

Oikeusministerit eivät kuitenkaan voi vaikuttaa juuri tonttikauppa-asioihin, sillä raja-alueiden määrittelyt kuuluvat presidentti Medvedevin päätösvaltaan. Tonttikauppakysymykset itsessään ovat aluekehitysministeriön alaa.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat