Mainos

Venäläismediaa ei kiinnosta suomalaisnäkökulma lapsiasioissa

Lapsiasioista uutisoitujen virheellisten tietojen korjaukset eivät ylitä Venäjällä uutiskynnystä toivotulla tavalla. Suomen Moskovan suulähettilään Hannu Himasen perjantaina pitämä tiedotustilaisuus ei houkutellut paikalle Venäjän valtakunnallisia televisiokanavia. Myös Maria Guzenina-Richardsonin Helsinkiin saapuneiden venäläistoimittajien kanssa käymän keskustelun uutisointi jäi sekin vähäiseksi Venäjällä. Moskovassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa olivat paikalla Venäjän suurimmat uutistoimistot sekä muutama uutissaitti ja sanomalehti.

Nettiä kiinnosti, televisiota ei

Suulähettiläs Himasen tekemät oikaisut Venäjällä liikkuneisiin virheellisiin väitteisiin koskien Suomen lastensuojelua menivät läpi netissä ihan kohtalaisesti. Esimerkiksi se oikaistiin, että Suomessa lasta ei oteta huostaan sillä perusteella, että häntä on läpsäisty pyllylle ja että suomalaiset sosiaalityöntekijät eivät saa palkkiota huostaan otetuista lapsista, kuten Venäjällä on väitetty.

Tiedotustilaisuudesta kuitenkin puuttuivat venäläisten televisiokanavien edustajat kameroineen. Lapsiasioita on viime viikkoina käsitelty Venäjän puolella huomiohakuisen näyttävästi ja virheellisesti etenkin televisiossa. Suomalaisnäkökulman saaminen myös venäläisten olohuoneisiin olisi ollut toivottavaa, sillä television rooli on Venäjällä merkittävä varsinkin suurkaupunkien ulkopuolella.

Vastaisku myöhästyi

Suurlähetystön pitämän tiedotustilaisuuden kaltainen suomalaisnäkökulman konkreettinen esiinmarssi olisi ollut paikallaan jo pari viikkoa sitten. Toisaalta tietoa on jaettu runsaasti sähköisessä mediassa, mutta se ei ole kiinnostanut venäläistoimittajia niin paljoa kuin voisi kuvitella. Lähdekritiikillä ei ole venäläisessä journalistiikassa yleensäkään samanlaista arvoa kuin vaikkapa Pohjoismaissa, ja jo senkin takia läpi pääsee paljon virheellistä tietoa muissakin yhteyksissä.

Kiinnostus lapsikiistoihin näyttäisi olevan jo hiipumassa, ja harmittavan moni venäläinen jäänee siihen käsitykseen, että Suomen lastensuojelun toiminta on mielivaltaista.

Katso Maarit Roihan juttu Moskovasta (Seitsemän uutiset 14.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.