Mainos

Venäläismedia: Valmisteleeko Medvedev Putinin paluuta?

Arvailut Venäjän johdon aikeista ovat kiihtyneet tänään, kun Kremlistä kerrottiin presidentti Dmitri Medvedevin jättäneen parlamentille lakiesityksen presidentin virkakauden pidentämisestä.

Esitys pidentäisi presidentin kautta nykyisestä neljästä vuodesta kuuteen. Medvedevin mukaan tarkoituksena on edistää vakautta sekä antaa presidentille enemmän aikaa toteuttaa poliittisia uudistuksia.

Perusteluista huolimatta ilmoitus on käynnistänyt arvailun siitä, aikooko presidentistä pääministeriksi siirtynyt Vladimir Putin palata vallankahvaan. Huhuja kirittää tieto, ettei pidennys vaikuttaisi Medvedevin nykyisen virkakauden mittaan.

Putin joutui väistymään toukokuussa istuttuaan kaksi peräkkäistä presidentinkautta. Mikään ei kuitenkaan estä häntä asettumasta ehdolle uudestaan Medvedevin kauden jälkeen.

Venäjän mediassa on arveltu että Medvedev voisi erota ensi vuonna, minkä jälkeen pidettäisiin vaalit, jotka huippusuosittu Putin voittaisi varmasti. Sen jälkeen Putin voisi hallita kaksi kautta vuoteen 2021.

Uudistuksen mukaan myös parlamentin alahuoneen eli duuman kautta pidennettäisiin neljästä vuodesta viiteen. Nousee Putin jälleen presidentiksi tai ei, monien mielestä lainmuutoksella tähdätään joka tapauksessa Venäjän nykyjohdon vallan vahvistamiseen.

- Kyse on riskien minimoimisesta -- niin tyhjiä kuin vaalit nyky-Venäjällä ovatkin, ovat ne silti vaarallisia vallanpitäjille. Jos haluaa välttää riskit, täytyy pitää vaalit mahdollisimman harvoin, arvioi professori Grigori Golosov Pietarin yliopistosta brittiläiselle Guardian-sanomalehdelle.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.