Mainos

Venäläismedia savustaa Moskovan pormestaria virastaan

Moskovan vaikutusvaltainen pormestari Juri Luzhkov kärvistelee poikkeuksellisen kielteisen julkisuuden keskipisteessä. Useat Venäjän tv-kanavat ja painetut mediat ovat viime päivinä julkaisseet pormestarista kohu-uutisia, jotka kaikki tuntuvat viittaavan samaan suuntaan: Luzhkovin asema Moskovan johdossa lähestyy loppuaan.

Sarjan aloitti perjantaina yksityinen mutta välillisesti valtion omistama tv-kanava NTV reportaasillaan, joka oli vapaasti käännettynä nimeltään "Lättähatun bisnekset". Laajassa reportaasissa Luzhkovia syytetään muun muassa huonosta viranhoidosta ja törkeästä korruptiosta vaimonsa yrityksen kautta.

- Miksi Moskovassa on kaikkein kalleimmat tiet? Miksi niitä täytyy koko ajan remontoida? Miksi Moskova tukehtui savuun samaan aikaan kun pormestari huolehti mehiläisfarmistaan? Kuinka pormestarin vaimosta tuli Venäjän rikkain nainen, NTV:n toimittaja kysyy heti jutun alussa.

Luzhkov ja hänen vaimonsa Jelena Baturina ovat jo uhanneet haastaa kanavan herjauksesta oikeuteen, mutta NTV ei jäänyt linjassaan yksin. Kahta päivää myöhemmin myös valtiollinen ykköskanava ryöpytti Luzhkovin puolison omistamaa Inteko-rakennusyhtiötä. Seuraavaksi Rossia24-kanavan Vesti-uutislähetys kuvaili Luzhkovin epäonnistumisia Moskovan ruuhkien hillitsemisessä ja rakennusongelmissa.

Taustalla puolueen sisäiset kiistat

Valtapuolue Yhtenäisen Venäjän Moskovan-osasto on jo tuominnut Luzhkovia vastaan aloitetun "informaatiokampanjan" ja syyttänyt toimittajia poliittisista motiiveista. Erikoista on kuitenkin se, että Luzhkovia on ryöpytetty nimenomaan valtiollisessa ja valtio-omisteisessa mediassa.

Monien arvioiden mukaan mediasota kertoo Venäjän johdon sisäisistä kitkoista. Luzhkovilla on perinteisesti ollut läheiset välit pääministeri Vladimir Putiniin, mutta presidentti Dmitri Medvedeviin suhteet ovat viileämmät. Viime kuussa Luzhkov ja Medvedev ajautuivat jyrkästi eri linjoille Moskova-Pietari-tiehankkeen suhteen ja arvostelivat julkisesti toisiaan harkitsemattomista päätöksistä.

Moskovan itsevaltainen voimamies

Juri Luzhkov täyttää syyskuun lopulla 74 vuotta. Hän on johtanut Moskovaa vuodesta 1992 lähtien. Monet moskovalaiset arvostavat Luzhkovin intoa kehittää muun muassa metroa ja urheilumahdollisuuksia. Toisaalta Luzhkovia syytetään siitä, ettei hän ole saanut tieverkkoa kuntoon eikä kaupungin ruuhkia kuriin.

Eniten epäluuloa herättävät kuitenkin Luzhkovin talouskytkökset. Pormestarin vaimon omistama ja johtama Inteko-rakennusyhtiö on saanut lukuisia urakoita ja suotuisia kaavoituspäätöksiä Moskovan kaupungilta. Ennen talouskriisiä yhtiön sanottiin vastaavan jopa viidenneksestä Moskovan uudisrakentamisesta.

Menestyksen myötä Baturina on noussut Forbesin listalla maailman 342. rikkaimmaksi henkilöksi. Baturinan omaisuudeksi arvioidaan noin 2,2 miljardia euroa. Voimapariskuntaa onkin usein epäilty korruptiosta sekä kaupungin ja yrityksen etujen sekoittumisesta.

- Moskovalaisilla on mutkikas suhde Luzhkoviin. Maassamme on paljon korruptiota ja pormestari ei ole varsinaisesti meidän valitsemamme. Jos moskovalaiset saisivat valita, he eivät varmaankaan äänestäisi häntä, toteaa psykologi Olga Kelmishke.

-Tietty klaani on kaapannut kaiken vallan. Luzhkovilla on osa, presidentillä osa ja hallituksella osa. Siksi täällä ei mikään toimi, ärähtää eläkeläinen Viktor Popov.

-Minun alueelleni ei ole rakennettu sitä metroa, jota on lupailtu koko 2000-luku, mutta muuten Luzhkov on mielestäni hoitanut hommansa ihan hyvin, sanoo puolestaan taloustieteen opiskelija Aleksandr Ivanov.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.