Mainos

Venäläislehti vertaa Greenpeacea terroristijärjestö Hamasiin

Greenpeacen ympäristöaktivistien oikeudenkäynti jakaa mielipiteitä venäläismedioissa. Osa lehdistä arvelee, että tuomiota saatetaan vielä muuttaa.

Komsomolskaja Pravda vertaa tänään ilmestyneessä artikkelissaan Greenpeacea terroristijärjestö Hamasiin, sillä lehden mukaan kumpikin järjestö tekee PR-työtä heittäytymällä marttyyreiksi.

Lehti kyseenalaistaa ilmaston lämpenemisen ja kirjoittaa, että kaikista yllättävintä tapauksessa on se, että Greenpeacen tapainen järjestö on vielä olemassa. Pravdan mukaan Greenpeacen ideologia on nykypäivän marxismia, mutta taistelun kapitalisteja vastaan on korvannut taistelu saastuttajia vastaan.

Laajalevikkinen Nezavisimaja gazeta taas kirjoitti maanantaina oikeudenkäyntiä seuranneiden tahojen löytävän yhtäläisyyksiä Greenpeacen ja Pussy Riotin Nadezhda Tolokonnikovan tilanteen kohdalla. Tolokonnikova kertoi julkisuuteen viime viikolla alkaneensa syömälakkoon kiinnittääkseen huomion vankilan huonoihin oloihin.

Lehti kirjoittaa, että asiantuntijoiden mielestä kummassakin tapauksessa tuomioistuimet pelkäävät myönnytysten antamista. Heidän mukaansa ennakkotapausten pelko on peräisin Neuvostoliiton ajoilta.

Lehti: todisteet Greenpeacea vastaan heikot

Osa lehdistä kuitenkin kyseenalaistaa tuomion pitävyyden. Esimerkiksi Profil-aikakauslehti kirjoittaa, että oikeudenkäynti on aiheuttanut kansainvälisen skandaalin ja syytteitä saatetaan vielä arvioida uudestaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin on todennut julkisesti, ettei Greenpeacen toiminta hänen mielestään ollut merirosvoutta, ja lehden mukaan tämä saattaa vaikuttaa tuomioon.

Myös sanomalehti Novaja Gazeta arvelee artikkelissaan ”Musta kulta vastaan vihreä maailma”, että tuomioistuimen päätös ei ole lopullinen, vaan oikeudenkäyntiä tullaan jatkamaan. Lehti kirjoittaa, että todisteet Greenpeacea vastaan ovat heikot.

Novaja Gazetan mukaan oikeudenkäynti näyttää olevan alku taistelulle arktisista luonnonvaroista.

– Ja ensimmäisellä kierroksella venäläiset viranomaiset ovat hävinneet, sillä he ovat omin käsin tehneet Greenpeacen aktivisteista marttyyreita, lehti summaa.

MTV3 - Iida Tikka, Moskova

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.