Mainos

Venäläislehti: Venäjä voi käydä myös kahdenkeskisiä neuvotteluja Suomen kanssa

2:03

Venäjän varapuolustusministerin Anatoli Antonovin mukaan Venäjä tarjoaa Suomelle ja muille maille mahdollisuutta neuvotteluihin myös kahdenvälisten sopimusten pohjalta, jotta voitaisiin "välttää merellä ja ilmassa olevia välikohtauksia".

Asiasta kertoi maanantaina Rossiskaja Gazeta. Lehti ei täsmentänyt, pohjautuisivatko neuvottelut joihinkin vanhoihin sopimuksiin vai solmittaisiinko mahdollisesti uusia sopimuksia.

Rossiskaja Gazetan uutisesta kertoi Suomessa ensin Ilta-Sanomat.

Suomen Venäjän-suurlähetystö ei ollut ainakaan vielä tiistaihin alkuiltaan mennessä saanut virallista kutsua Venäjän kokoukseen, jossa on määrä keskustella Euroopan sotilaallis-poliittisesta tilanteesta, kerrottiin ulkoministeriöstä.

Myöskään puolustusministeriön tiedossa ei ollut, että kutsua sen paremmin kahdenvälisiin neuvotteluihin kuin muuhunkaan tapaamiseen olisi tullut.

Puolustuspoliittisen osaston ylijohtaja Janne Kuusela sanoi tiistaiaamuna, että ministeriö oli toistaiseksi ollut mediatietojen varassa syyskuisen kokouksen ja sen asialistan suhteen.

Myöhemmin MTV:n uutisissa Kuusela sanoi, että kyse olisi tiettävästi asiantuntijatason tapaamisesta.

– Tämä asia on ollut tietääksemme esillä Naton ja Venäjän kesken Nato–Venäjä-komission kokouksessa heinäkuussa, ja siellä oli puhuttu asiantuntijatason tapaamisesta.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ei ollut tiistaina illalla puhelimitse tavoitettavissa.

Syyskuun kokoukseen on uutistoimisto Tassin mukaan kutsuttu Suomi, Ruotsi ja Nato-maat.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä vastausta on harkittava tarkkaan.

– Kyllä meidän täytyy tällainen asia koordinoida. Ensisijassa tietysti Ruotsin kanssa. Ja täytyy vähän myöskin katsella ympärillemme, että mikä tämän poliittinen signaaliarvo on, Kanerva sanoi MTV:n uutisissa.

Viro harkitsee kutsua "perusteellisesti"

Myöskään Ruotsi ei ole uutistoimisto TT:n mukaan saanut vielä virallista tietoa kokouksesta. Sen sijaan Virolle kutsu on tullut, kertoi Viron yleisradioyhtiö ERR. Kutsu tuli Viron Moskovan-suurlähetystön kautta. 

Viron puolustusministeriön edustajan mukaan maa harkitsee perusteellisesti, osallistuuko se kokoukseen.

Kokouksen asialistalla olisivat venäläismedioiden mukaan ainakin ilmaturvallisuuteen ja terrorismin torjuntaan liittyvät asiat. RG-lehden mukaan Venäjä haluaisi, että kokouksessa voitaisiin sopia asioista, jotka mahdollistaisivat Suomen presidentin Sauli Niinistön ”ilmatilaehdotuksen” toimeenpanon. Niinistö tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin heinäkuussa. Niinistö nosti tuolloin esille, että Itämerellä lentävien venäläiskoneiden kanssa tulisi sopia tunnistetietoja lähettävien transpondereiden käytöstä.

Lisäksi Venäjä on valmis käymään Suomen, Ruotsin ja Nato-maiden puolustusviranomaisten kanssa konsultaatioita, jotta raja-alueilla tapahtuvasta "sotilaallisen toiminnan herättämistä huolista" voitaisiin keskustella. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.