Mainos

Venäläisjuristit: Arctic Sea-epäillyt pidätettiin laittomasti

Arctic Sea -aluksen syytettyjen puolustusasianajajat syyttävät viranomaisia pidätettyjen oikeuksien polkemisesta pidätyksen yhteydessä. Juristien mukaan epäiltyjä pidettiin pidätettynä ilman syytettä huomattavasti pidempään kuin Venäjän laki sallii. Kaikki kahdeksan pidätettyä sijoitettiin partioalus Ladnyilla yhteiseen yhdeksän neliömetrin selliin.

- Ladnyi-aluksella toimittiin niin, että käytännössä syytetyt pidätettiin laittomasti. Kaikki lailliset pidätysajat ylitettiin jo ajat sitten. Ikävä kyllä tämä ei ole estänyt pitämästä heitä edelleenkin vankilassa, kuvailee puolustusasianajaja Omar Ahmedov.

Juristit ovat esittäneet virallisen vetoomuksen oikeuskäsittelyn siirtämiseksi Suomeen, Ruotsiin tai Maltalle. Heidän mukaansa muun muassa Somalian merirosvojen oikeuskäsittelyistä saadut ennakkotapaukset viittaavat siihen, että oikeudenkäynnit pitäisi toteuttaa laivan kotimaassa.

Esimerkiksi ranskalaisen Carre d´Ar –aluksen kaappauksesta syytetyt somalipiraatit tuomittiin elinkautiseen tasan vuosi sitten ranskalaisessa oikeusistuimessa.

Arctic Sean omistaa suomalainen yhtiö ja alus purjehti Maltan lipun alla. Itse rikos, josta miehiä syytetään, tapahtui Ruotsin aluevesillä.

Syytetty on ”shokissa ja peloissaan”

Kaikki syytetyt ovat vakuuttaneet syyttömyyttään. Toistaiseksi he eivät kuitenkaan ole vielä voineet julkistaa omaa tarinaansa.

- Asiakkaamme käyttää tällä hetkellä Venäjän lain mukaista oikeuttaan olla todistamatta itseään vastaan. Kun kaikki todisteet on kerätty, puolustus julkaisee täydellisen kantansa. Osa asiakirjoista ja tiedoista on edelleen saamatta tutkintasalaisuuden vuoksi, puolustusasianajaja Elena Lebedeva-Romanova kertoo.

Juristien mukaan pidätettyjen tausta ei istu väitettyyn rikokseen.

- Keskusteltuani Vitali Lepinin kanssa on käynyt ilmi että hänellä ei ole minkäänlaista rikostaustaa. Hän on 38-vuotias, hänellä on perhe Latviassa. Koulutukseltaan hän on kokki, ja hän on esiintynyt mm. television kokkiohjelmassa, kertoo Lepinin asianajaja Dmitri Pronin.

- Kun tapasin hänet, hän oli täysin kauhistuneessa tilassa, shokissa ja peloissaan. Mitä hän pelkää, sitä hän ei kerro. Siksi epäilen että hänestä on aika vaikea saada lausuntoja irti.

Asianajajat epäilevät että oikeusprosessissa menee ainakin puoli vuotta.

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta (Seitsemän uutiset 18.9.2009):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.