Mainos

Venäläisjoukkojen vetäytyminen Georgiasta jäi vähäiseksi

Venäjän parlamentti pohtii ensi viikolla Georgiasta irti pyrkivien alueiden tunnustamista

Ensimmäiset venäläisjoukot alkoivat tämän päivän aikana vetäytyä Georgiasta. Rajan yli lipui kuitenkin vain muutamia kymmeniä kuorma-autoja, eikä merkkejä laajamittaisesta vetäytymisestä ollut edelleenkään näkyvissä.

Venäjän parlamentin ylähuone ilmoitti puolestaan kokoontuvansa maanantaina pohtimaan Georgiasta eroon pyrkivien Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden tunnustamista. Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan myös alahuone, duuma, aikoo keskustella samasta asiasta.

Saksa on sanonut olevansa erittäin tyytymätön hitaasti sujuvaan vetäytymiseen. Ulkoministeriön edustajan mukaan vielä ei ole näkyvissä merkkejä siitä, että vetäytyminen olisi toden teolla alkanut.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo patisti Venäjää nopeuttamaan vetäytymistään.

Uutistoimisto Reutersin toimittaja kertoi läheltä Rokin tunnelia, että nelisenkymmentä Venäjän armeijan kuorma-autoa ylitti rajan päivällä. Jotkut niistä vaikuttivat tyhjiltä. Panssarivaunuja tiellä ei näkynyt.

Tunneli yhdistää Venäjän Etelä-Ossetiaan. Kun venäläisjoukot vyöryivät Georgian puolelle elokuun alkupuolella, liikkui tiellä jatkuvana virtana panssareita usean päivän ajan. Nyt tie oli toimittajan mukaan lähes tyhjillään.

Presidentti Dmitri Medvedev on luvannut pääosan joukoista vetäytyvän perjantaihin mennessä. Venäjän pääesikunnan varapäällikkö Anatoli Nogovitsinin mukaan sotilaat jäävät kuitenkin Etelä-Ossetiaa ja Abhasiaa ympäröiville puskurivyöhykkeille niin pitkäksi aikaa kuin on tarpeellista.

Abhasia vetosi tunnustamisen puolesta

Sekä Venäjän ala- että ylähuoneen parlamenttiedustajat aikovat ensi viikolla kokoontua ylimääräiseen istuntoon, jossa käsitellään Georgiasta irti pyrkivien alueiden tunnustamista. Parlamentin mahdolliset kannanotot eivät kuitenkaan sido Venäjän johtoa. Venäjä ei ole tähän mennessä tunnustanut alueita.

Ylähuoneen puhemiehen Sergei Mironovin mukaan ylähuone on valmis harkitsemaan Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisen aseman tunnustamista, jos näiden alueiden asukkaat sitä vaativat ja jos tämä on myös Venäjän presidentin tahto.

Abhasian alueen hallinto on vedonnut uudelleen Venäjään tunnustamisen puolesta. Etelä-Ossetialta on luvassa samanlainen vetoomus lähipäivinä.

Turvaneuvoston kokous tulokseton

YK:n turvallisuusneuvoston myöhään eilen käymä kokous Georgian tilanteesta päättyi tuloksettomana. Länsimaat eivät saaneet kokouksessa läpi päätöslauselmaa, joka vaatisi venäläisjoukkojen välitöntä vetäytymistä. Esitys kaatui Venäjän vastustukseen.

Kansainvälinen Punainen Risti kertoo, että järjestön työntekijät olivat kahden päivän odotuksen jälkeen saaneet Venäjän ulkoministeriltä Sergei Lavrovilta luvan matkustaa Etelä-Ossetiaan.

Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) työntekijät ovat matkalla Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tshinvaliin. Ensimmäisten konfliktialueelle matkaavien työntekijöiden on tarkoitus muun muassa arvioida sairaaloiden kuntoa.

(MTV3-STT-DPA-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.