Mainos

Venäläishävittäjät seurasivat Vanhasta kuljettanutta konetta

Kaksi venäläistä hävittäjää seurasi pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) kuljettanutta matkustajakonetta keskiviikkoiltana, kertovat Savon Sanomat ja Keskisuomalainen tänään.

Kone matkasi Finnairin uutta reittiä Helsingistä Etelä-Korean pääkaupunkiin Souliin. Poikkeuksellinen tapaus sattui Laatokan ja Äänisen puolivälissä noin kello 19.30-20 aikaan.

Helsinki-Vantaan lentoaseman johtaja, entinen hävittäjälentäjä Juha-Pekka Pystynen vahvistaa STT:lle, että kaksi hävittäjää seurasi konetta kymmenisen minuuttia näköetäisyydellä.

Pystynen oli koneessa matkustajana ja huomasi molemmat hävittäjät. Venäläishävittäjien ja Finnairin koneiden välimatka oli hänen arvionsa mukaan muutama sata metriä.

Airbus 340 -matkustajakoneessa oli vajaa parisataa matkustajaa, joista vain osa näki venäläiset Su-27 -hävittäjät. Sen sijaan koneen lentäjät eivät niitä havainneet, eikä heille tiedotettu asiasta mitenkään.

- On täysin spekulaatiota, miksi ne sinne tulivat. Kunkin maan ilmavoimilla ja valvontaviranomaisilla on oikeus tehdä tarvittavia toimenpiteitä tunnistaakseen ilmassa lentävät alukset. Yleensä hyvään tapaan kuuluu, että otetaan koneen radioon yhteyttä tai lennonjohto kertoo, että tällainen tapahtuma on tulossa. Silloin koneen kapteeni pystyy kertomaan koneen matkustajille, mistä on kyse. Tässä tapauksessa näin ei tehty, varmistin asian Finnairin koneen kapteenilta, Pystynen kertoo.

Hänen mukaansa ilmailun pelisääntöihin kuuluu, että hävittäjien lähestymisestä ilmoitetaan, vaikka pakollista se ei ole.

Keskiviikkoinen Soulin-lento oli Finnairin lennoista uusimpia, sillä suorat lennot Etelä-Korean pääkaupunkiin alkoivat viime maanantaina. Kone oli siis kyseisenä iltana kolmatta kertaa tällä reitillä, ja Pystysen mukaan on mahdollista, että venäläishävittäjien seuraaminen liittyy siihen.

- Sekin on mahdollista, että konetta saatettiin huomionosoitusmielessä, kun kyseessä oli vip-statuksella oleva kone, jossa pääministeri oli kyydissä. On myös mahdollista, että heidän valvontajärjestelmässään konetta ei tunnistettu ja se käytiin tunnistamassa. Poikkeuksellista ei tällainen toiminta ole, mutta ei myöskään tavanomaista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.