Mainos

Venäläiset vetäytyvät Groznyista

Tuhannet venäläissotilaat vetäytyivät tänään Tshetshenian pääkaupungista Groznyista. Myös runsaasti sotakalustoa ja joukkojenkuljetusvaunuja oli matkalla kohti kaupungin ulkopuolella sijaitsevaa lentokenttää. Samaan aikaan venäläisten ja tshetsheenien komentajat jatkoivat neuvotteluja aseleposopimuksen täytäntöönpanosta.

Venäläissotilaat tervehtivät katujen varsille kerääntyneitä Groznyin asukkaita.
-Me olemme menossa kotiin takaisin Venäjälle, yksi sotilaista sanoi.
Groznyissa oli rauhallista jo kuudetta päivää. Venäläisjoukkojen komentaja Vjatsheslav Tihomirov ja tshetsheenikomentaja Aslan Mashadov jatkoivat neuvonpitoaan aselevon lujittamisesta Novi Atagin kylässä 20 kilometrin päässä Groznyista.

Sopimuksen mukaan myös tshetsheenisissien on vetäydyttävä pääkaupungista. Tihomirov valitti kuitenkin tänään, ettei tshetsheenien vetäytyminen ole sujunut tarpeeksi ripeästi.
-Kaupungissa on nyt ainakin 4 500 sissiä. Puolet heistä yrittää tekeytyä aseistamattomiksi siviileiksi, kun taas loput ovat raskaasti aseistettuja taisteluryhmiä, hän sanoi.
Tihomirovin mukaan sisseillä on vielä hallussaan ainakin kuusi venäläisten panssarivaunua, 35 muuta panssariajoneuvoa ja runsaasti aseistusta.

Yksi venäläisten edustaja huomauttikin, että tshetsheeniseparatistit ovat kaikessa hiljaisuudessa perustamassa omaa hallintoa tasavaltaan, mikä on ristiriidassa solmitun aseleposopimuksen kanssa.

Viivyttely vaarallista

Tshetshenian erikoislähettilään Aleksandr Lebedin avustajat varoittivat, että poliittisen sopimuksen viivästyminen saattaa romuttaa myös Tshetshenian aseleposopimuksen.
-Vaarallinen tilanne syntyy, jos sotilaallisella puolella päästään sopimukseen, jota ei kuitenkaan voida toteuttaa poliittisen tahdon puuttuessa, sanoi Lebedin edustaja Aleksandr Barhatov uutistoimisto Itar-Tassille.

Lebed on jo odottanut useita päiviä pääsyä presidentti Boris Jeltsinin puheille keskustellakseen laatimansa poliittisen sopimuksen sisällöstä. Lomalla oleva Jeltsin ei ole kuitenkaan toistaiseksi myöntynyt tapaamiseen. Hän on sitä vastoin kerrottu tutustuneen sopimuksen sisältöön.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.