Mainos

Venäläiset vangit eivät saa Putinilta armoa

Venäjällä on vankeja enemmän kuin missään muualla maailmassa. Samalla Venäjä näyttää ottavan entistä kovemman linjan vankeja kohtaan. Presidentti Putin armahti viime vuonna vain 10 vankia, kun Jeltsinin aikana armahduksia oli kymmeniä tuhansia. Putin on lisäksi lakkauttanut liberaalin armahduskomitean.

Venäjän vankiloihin on teljetty lähes miljoona ihmistä. Ahtaus on sietämätöntä: kaikille ei riitä omaa sänkyä, vaan nukkumista vuorotellaan. Hygienia on olematonta, niinpä keuhkotauti piinaa vankeja.

Tutkintavankiloissa, joissa ihmiset odottavat oikeudenkäyntiä monia vuosia, olot eivät ole sen paremmat.

Venäjän rikoslaki langettaa pitkiä tuomioita. Vankien suuri määrä juontaa myös siitä, että tuomioistuimet eivät juuri koskaan julista syyttömäksi rikoksesta epäiltyä.

Heikon oikeusjärjestelmän vastapainoksi entinen presidentti Boris Jeltsin perusti kirjailijoista, juristeista ja ihmisoikeusaktivisteista koostuneen armahduskomitean. Hän hyväksyi sen ehdotuksista noin 90 prosenttia.

Sen sijaan nykyinen presidentti Vladimir Putin on käytännöllisesti katsoen lopettanut armahdukset. Viime vuonna Putin armahti vain 10 ihmistä. Ihmisoikeusaktivistin mukaan syy kovalle linjalle on selvä.

- Se johtuu hänen taustastaan. KGB:n everstiluutnantina hän ei voi sallia itsensä armahtavan ketään elämässään, toteaa Glasnost-säätiön tiedottaja Ruslan Gorevoi.

Vapaudesta tulossa kauppatavaraa

Vuoden alussa Putin lakkautti armahduskomitean ja siirsi armahdusasiat alueellisiin, kuvernöörien alaisiin komiteoihin, jotka käytännössä tekevät juuri niin kuin kuvernööri haluaa.

Kun vankien vapautus tulee riippumaan pienemmästä ja täysin virkamiehistä koostuvasta joukosta, vankiloista tulee pääsemään ulos pikemminkin rahan kuin lakikirjan perusteella, arvelevat ihmisoikeusaktivistit.

Vankien armahduksesta on tulossa entistä enemmän kauppatavaraa, mutta täytyy muistaa, että jo ennestäänkin Venäjällä rikkaat saavat pienempiä tuomioita kuin köyhät.

Äskettäin pääsi vapaalle jalalle vain neljän vuoden jälkeen liikemies, joka huijasi valtiolta yli 200 miljoonaa euroa laittomilla timanttikaupoilla. Samaan aikaan tavallinen taskuvaras joutuu istumaan 6-8 vuotta rikoksestaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.