Venäläiset suljettiin tylysti Viron MM-rallista – miksi Suomessa ei pystytä samaan? "Meillä ei ole voimavaroja"

Kalle Rovanperä lähtee maagisesta pistejohdosta kohti Suomen MM-rallia – näistä asetelmista Jyväskylän sorateille lähdetään 13:43
Kalle Rovanperä lähtee valtavassa johdossa kotiralliinsa. Videolla ennakointia tulevasta kisasta.

Suomen MM-ralliin on osallistumassa myös venäläisiä kuljettajia. Virossa asiasta linjattiin itsenäisten tahojen toimesta jo hyvissä ajoin ennen MM-rallia. Suomessa ei kuitenkaan ole toimittu samoin.

Suomen autourheilun kansallisen lajiliiton AKK-Motorsportin toimitusjohtaja Riku Bitter kommentoi tiistaina STT:lle, että Suomen MM-rallin suhteen on toimittava FIA:n ohjeiden mukaisesti. Venäläiskilpailijat ajavat ilman maatunnuksia, eikä heidän käytössään ole maansa lippuja eikä kansallislauluja.

Suomen MM-rallin järjestäjä AKK Sports Finland julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa kerrotaan, että Jyväskylässä ei sallita Venäjän ja Valko-Venäjän lippujen käyttöä. Linjaus koskee myös yleisöä.

14. - 17. heinäkuuta ajetussa Viron MM-rallissa venäläiskuljettajia ei nähty. Viron sisäministeriö esti heidän maahantulonsa. Ennen sisäministeriön päätöstä itsenäiset toimijat olivat kuitenkin tehneet linjauksen asiasta.

Entinen WRC-kuljettaja, Viron MM-rallin johtaja Urmo Aava kertoi jo toukokuussa, että kyseessä on kolmen tahon linjaus.

– Tämä on Viron Rallin, Viron moottoriurheiluliiton ja Viron olympiakomitean päätös. Meillä ei nähdä urheilijoita Venäjän, Valko-Venäjän tai neutraalin lipun alla, Aava kommentoi.

MTV Urheilu otti yhteyttä AKK-Motorsportin Riku Bitteriin ja kysyi, miksi Suomen MM-rallin kohdalla ei ole toimittu samoin.

Virossa Rally Estonia, Viron moottoriurheiluliitto ja Viron olympiakomitea linjasivat jo toukokuussa ennen sisäministeriötä, että venäläisiä ei kisassa nähdä. Olisitteko voineet toimia Suomen MM-rallin kohdalla samoin?

– Ei ole kyllä sellaisesta tietoa.

Mikä tällä hetkellä on tilanne?

– Kyllä me ollaan yhteyttä pidetty myös meidän viranomaisiin, mutta sellaista tulosta ei olla saatu aikaan. Ei tässä olla oltu tekemättä mitään.

Julkinen paine on kova. Edistetäänkö asiaa tällä hetkellä?

– Tuohon en osaa kyllä kommentoida. Me ollaan varauduttu siihen, että mennään olemassa olevalla tilanteella. Meillä ei ole voimavaroja siihen vaikuttaa. Meillä ei ole sellaista mahdollisuutta tehdä sitä. Sen linjauksen tekee FIA.

Miten Suomen tilanne eroaa Viron tapauksesta? 

– Ei ole linjausta voitu tehdä ennen sitä. FIA:n linjaus tuli maaliskuussa. Se, että millä periaatteella venäläiset ja valkovenäläiset voivat osallistua. Se linjaus on tullut jo kolme viikkoa sodan syttymisen jälkeen. Tämä on ikävä tilanne kaiken kaikkiaan.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat