Venäläiset ostavat rappiotiloja sotilasalueiden vierestä

Venäläiset ovat ostaneet heikossa kunnossa olevia kiinteistöjä ja maa-alueita sotilaskohteiden lähialueilta eri puolilla Suomea, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma.

Kiinteistöjä on myyty ainakin ilmavoimien koelentokeskuksen, viestikoelaitoksen, lentosotakoulun, ilmavoimien esikunnan ja tutka-aseman vaikutuspiiristä.

Kiinteistökauppoja on tehty myös rannikkopuolustuksen johtokeskuksen, merivoimien keskeisten tutka-asemien ja Suomesta Itämerelle liikennöivien laivojen pääväylän varrelta.

Hiljaiset talot, autiot maat

Naapureiden mukaan useissa kohteissa käydään harvoin, jos ollenkaan. Uudet omistajat eivät myöskään juuri solmi tuttavuuksia lähiympäristöönsä. Vakavista kosteusvaurioista kärsiviä kiinteistöjä ei ole korjattu eikä asumiskelvottomia asuintaloja saneerattu asumiskelpoisiksi.

Mereltä ja mantereelta hankitut laajat maa-alueet ovat pääosin rakentamattomia. Joillekin saarille tai mannerkiinteistöille on ilmestynyt poikkeuksellisen mittavia laiturialueita tai varastorakennuksia.

Heikossa kunnossa olevia taloja ovat hankkineet pääosin yksityishenkilöt. Maakauppoja ovat tehneet Suomeen rekisteröidyt venäläisvetoiset yhtiöt.

Yhtiöissä vastuunalaisissa tehtävissä saattaa olla myös muiden kansallisuuksien edustajia. Mukana on usein myös suomalaisia. Käytännössä yhtiöiden hallinnollisten asioiden hoito on useissa tapauksissa uskottu suomalaisille tilitoimistoille.

Yhtiöiden todellisen omistuksen selvittäminen on hankalaa ja jopa mahdotonta. Tieto omistajista on vain yrityksillä itsellään eikä sitä useinkaan anneta edes pyydettäessä.

Pääesikunta ja suojelupoliisi vaikenevat

Pääesikunta ja suojelupoliisi eivät halunneet antaa aiheesta tv-haastattelua 45 minuuttia -ohjelmalle. Suojelupoliisin mukaan maakauppoihin liittyvissä asioissa ei ole uutta tiedotettavaa.

MTV3 kertoi viime lokakuussa suojelupoliisin ryhtyneen selvittämään strategisten alueiden läheisyydessä tapahtuneita maakauppoja.

Strategisilla alueilla tarkoitetaan esimerkiksi varuskuntia, lentokenttiä ja tärkeitä tele- ja tietoliikennemastoja. Tarkkaa tietoa kauppojen lukumäärästä tai laajuudesta ei ole kenelläkään, sillä Suomen viranomaisilta puuttuu maakauppojen seurantajärjestelmä.

Katso Tuula Malinin juttu (45 minuuttia 28.4.2010)

Lue myös:

    Uusimmat