Venäläiset menettävät rahojaan ja kotejaan asuntohuijauksissa

Talouskriisi on lisännyt selvästi asuntohuijausten ja kesken jätettyjen taloprojektien riskiä Venäjän asuntomarkkinoilla.

Tapoja on monia: Joskus hankkeet viivästyvät vuosikausia sovitusta aikataulusta rakennuttajan rahoitusongelmien takia. Joskus asuntojen hinta nousee huikeasti niin että etukäteen maksettu asunto täytyy käytännössä maksaa toiseen kertaan. Joskus maksettua taloprojektia ei edes aleta rakentaa.

Kaikissa tapauksissa kärsijäksi joutuu yleensä rahansa uuteen kotiin sijoittanut asukas.

Moskovalainen asuntohuijauksiin erikoistunut Investoijien suojeluyhdistys sanoo, että parin viime vuoden aikana noin 70 000 venäläistä on menettänyt rahansa talohuijauksissa tai epäonnistuneissa talokaupoissa. Tänä vuonna tahdin arvioidaan kiihtyneen.

- Pelkästään Moskovassa olemme auttaneet noin kymmentätuhatta perhettä. Yleensä uhrit ovat menettäneet kaupoissa sekä rahansa että tulevan asuntonsa, kertoo järjestön johtaja Jevgeni Pushtoshilov.

- Monet yhtiöt myyvät asuntoja keskeneräisistä taloista laittomin sopimuksin. Kansalaiset ovat usein tietämättömiä lakipykälistä ja allekirjoittavat hyväuskoisesti. Sitten alkavatkin vaikeudet.

Rakennusyhtiö vaihtui kolme kertaa

Yksi Moskovan synkimmistä talolegendoista löytyy lounais-Moskovasta, jonne on rakenteilla Well House, 48 kerrosta käsittävä 650 asunnon jättikompleksi. Sen asukkaat ovat perustaneet oman lobbausjärjestön, joka on vedonnut muun muassa Moskovan pormestariin tilanteen ratkaisemiseksi.

Asailovin pariskunta osti asunnon Well Housesta vuonna 2003. Tuolloin asunto oli kohtuullisen edullinen, erityisesti jos sen maksoi kokonaan etukäteen. Kauppahinta oli kolme miljoonaa ruplaa eli 70 000 euroa.

- Ajattelimme tuolloin tekevämme hyvän sijoituksen kun maksoimme koko summan etukäteen. Aioimme mennä naimisiin ja perustaa perheen uudessa kodissamme, Julietta Asailova naurahtaa.

Toisin kävi. Talo on ollut kesken jo kuusi vuotta ja perhe asuu edelleen vuokratalossa. Sinä aikana Asailovit ovat menneet naimisiin ja saaneet kaksi lasta. Perheen isä Jan Asailov on äskettäin joutunut työttömäksi markkinointityöstään ja ekonomistina työskennellyt Julietta jäänyt äitiyslomalle.

- Rakennuttajayhtiö on ehtinyt vaihtua jo kolme kertaa. Nyt uusin yhtiö nosti meiltä mitään kysymättä asuntomme neliömäärää 25 neliöllä. Tällä perusteella meiltä vaaditaan nyt kolme miljoonaa ruplaa lisää. Joudumme maksamaan oman asuntomme toiseen kertaan uudestaan, Julietta huudahtaa.

Vaihtoehdot ovat vähissä. Kolmea miljoonaa ei tietenkään löydy tililtä. Pankit eivät myönnä lainaa työttömälle ja äitiyslomalaiselle. Jo maksettua kauppasummaa ei saa takaisin. Perhe on täysin loukussa kesken jääneen kotinsa kanssa.

Edeltäjät jättivät huonon maineen

Well Housen nykyinen rakennuttaja Mirax Group vakuuttaa että hanke valmistuu kyllä jo lähikuukausina.

- Talo on kieltämättä saanut ikävän maineen edellisten yhtiöiden aikana, ja meillä onkin ollut vaikeuksia myydä loppuja asuntoja koska ihmiset eivät enää luota tähän, myöntää projektin johtaja Viktoria Kolosova rakennuttajayhtiö Miraxista. Hänen mielestään isot hinnankorotukset ovat perusteltuja.

- Asiakkaat ostivat paljon heikkotasoisemman asunnon, nyt taso on toinen. Miraxilla on omat laatuvaatimuksensa työn, materiaalien ja ulkonäön suhteen.

Investoijien suojeluyhdistyksen puheenjohtaja suhtautuu lupauksiin skeptisesti.

- Medialle näytetään vain valmiimmat osat. Muut kerrokset ovat täysin kesken, Jevgeni Pushtoshilov sanoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat