Mainos

Venäläiset kavahtavat McCainia

Venäläiset odottavat hermostuneina Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksia. Vaikka Venäjän johto ei avoimesti liputakaan kummankaan ehdokkaan puolesta, sekä Kremlin että tavallisen kansan suosikki on demokraatti Barack Obama.

Levada-tutkimuskeskuksen mukaan Obamaa suosii noin kaksi kolmasosaa venäläisistä. Economist-lehden mukaan hänen kannatuksensa on Venäjällä jopa 87 prosenttia.

Syy ei ole niinkään Obama-innossa vaan republikaanien John McCainin jyrkissä Venäjä-kommenteissa.

McCain on muun muassa vaatinut Venäjän savustamista ulos G8-maiden ryhmästä sekä Naton ripeää laajenemista entisiin neuvostovaltioihin. McCainin mielestä näitä toimia ei pitäisi lykätä Venäjän kiristyskampanjan pelossa.

Molemmilla tiukat Venäjä-kannat

- McCain on luonut poliittisen maailmankuvansa kylmän sodan vuosina. Hän on omistanut suurimman osan elämästään kommunismin vastaiseen taisteluun, sanoi duuman ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosatshov uutistoimisto Interfaxille.

- McCainille on selvästi edelleen vaikeaa nähdä eroa Neuvostoliiton ja nykyisen Venäjän välillä.

Toisaalta Obamakaan ei näytä suhtautuvan Venäjään kovin lämpimästi.

Kun ehdokkailta kysyttiin hiljattain vaalitentissä, voisiko Ronald Reaganin lanseeraamaa ajatusta Neuvostoliitosta pahan valtakuntana soveltaa Putinin Venäjään, McCain kohautti vastaamalla "ehkä". Myös Obama sanoi Venäjän osoittaneen Georgian konfliktissa merkkejä "pahasta" toiminnasta.

Obama olisi pienempi paha

McCainin mielipiteet on huomattu Venäjällä myös tavallisen kansan keskuudessa. Moskovan keskustassa tehtyyn gallupiin ei löydy ainuttakaan vastaajaa, joka tukisi McCainia. Obamaa kuvaillaan toistuvasti sanoilla sympaattisempi ja tasapuolisempi.

- McCain on tehnyt alusta alkaen selväksi, mitä hän ajattelee Venäjästä. Hän suhtautuu meihin hyvin negatiivisesti. Jos hän voittaa, Venäjän ja Yhdysvaltain suhteet voivat mennä vain huonommiksi, epäilee Ljudmila, 46.

- Obama on yksinkertaisesti avoimempi ja rehellisempi ihminen, McCain on hyvin asenteellinen, uskoo puolestaan 43-vuotias Tatiana.

- En usko, että valinnalla on Venäjälle suurtakaan merkitystä, sillä molemmat ehdokkaat suhtautuvat epäluuloisesti Venäjään. Yhdysvaltojen Venäjä-politiikka tuskin muuttuu mihinkään, arvioi 36-vuotias Vladimir.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.