Mainos

Venäläiset ja suomalaiset tutkivat yhdessä Luga-joen fosforipitoisuuksia

Suomalaisasiantuntijat ja luoteisvenäläisen Kingiseppin lannoitetehtaan edustajat sopivat tänään yhteisestä näytteenotosta Luga-joella. Ensi viikosta lähtien näytteitä on tarkoitus ottaa säännöllisesti viidestä eri paikasta seuraavien parin kuukauden ajan. Näytteenotossa ovat mukana sekä venäläisviranomaiset että Suomen ympäristökeskuksen edustajat. Näytteet tutkitaan sekä suomalaisessa että venäläisessä laboratoriossa.

- Ihan viikoittain otamme näytteitä Luga-joesta tehdasalueen ylä- ja alapuolelta. Näin saamme tarkemmin määriteltyä, kuinka suuri fosforipäästö alueelta tulee, kertoo projektin päällikkö Kaj Forsius Itämeren suojelukomissiosta (Helcom).

Jo tänään otettiin muutamia näytteitä, joiden tulokset saadaan parin päivän kuluessa.

Yhteistyö takaa luotettavat tulokset

Kaj Forsius uskoo, että yhteinen näytteenotto auttaa ongelman ratkaisemisessa.

- Näkisin, että tämän näytteenotto-ohjelman tulokset ovat ratkaisevia jatkotoimien kannalta. Tehdas on ilmoittanut, että he ovat valmiita kuormitusvähennyksiin ja investointeihin, kunhan päästölähde selviää tarkemmin.

Tähän asti lannoitetehtaan edustajat ovat kiistäneet päästöjen suuruuden ja sanoneet, että heidän päästönsä ovat huomattavasti suomalaisten ilmoittamia pienemmät. Tätä on todisteltu myös näytteillä. Kaj Forsius vakuuttaa, että yhteinen näytteenotto takaa sen, että tulokset ovat luotettavia.

- Kyllä minä uskon näihin tuloksiin. Minkäänlainen huijaus ei tässä onnistu.

Suomalaistutkijat ovat arvioineet, että Kingiseppin lannoitetehtaalta valuu Suomenlahteen 1 000 tonnia fosforia vuodessa eli saman verran kuin koko Suomen päästöt Itämereen.

Lannoitetehtaan päästöt voitaisiin saada kuriin 20 miljoonaa euroa maksavalla puhdistamolla, jonka rakentaminen kestäisi arviolta kolme vuotta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.