Venäläiset itsekriittisiä hyllytyspäätöksestä

-Venäjää ei enää pidetä eurooppalaisena valtiona ja olisi naivia väittää, ettemmekö olisi itse siihen syypäitä, kirjoittaa Izvestija-lehti Euroopan neuvoston parlamentaarikkokokouksen eilisestä äänioikeuden hyllytyspäätöksestä. Vastavetona Venäjä evää Euroopan neuvoston parlamentaarikoilta pääsyn Tshetsheniaan.

Venaja

Euroopan neuvoston päätöksen odotetaan tänään hallitsevan Venäjän vt. presidentti Vladimir Putinin ja EU-johtajien tapaamista.

EN:n parlamentaarinen yleiskokous päätti eilen rajoittaa Venäjän jäsenoikeuksia Tshetshenian sodan vuoksi. Putinin tarkoituksena on tavata perjantaina EU:n puheenjohtajamaan Portugalin ulkoministeri Jaime Gama ja EU:n ulkomaanpoliittinen edustaja Javier Solana.
EN:n hyllytyspäätöksen takia tapaamisessa odotetaan käsiteltävän laajasti Tshetshenian sotaan liittyviä asioita. Sen lisäksi asialistalla arvioidaan olevan Venäjän ja EU:n suhteiden parantamisen.

Venäläislehdet eivät syytä länsimaita


Izvestijan kommentti on venäläislehdistön jyrkin ja itsekriittisin. Monissa kommenteissa kuvastuu hämmennys päätöksestä hyllyttää Venäjän valtuuskunnan äänioikeus. Näin jyrkkää päätöstä ei Moskovassa odotettu. -Todellisuudessa me jouduimme Jugoslavian asemaan, Izvestija kirjoittaa. Me voimme syyttää Eurooppaa sisäisiin asioihimme puuttumisesta tai Venäjän ajamisesta eristykseen, mutta diplomaattisen fiaskon jälkeen on aina paras etsiä syytä itsestään, lehti kirjoittaa. Izvestijan mielestä venäläiset eivät pystyneet antamaan kollegoilleen selvää näkymää Tshetshenian sodan lopettamisesta.

Putinille ongelmia


EN:n päätös voi aiheuttaa presidentti Vladimir Putinin tulevaisuudelle suuria ongelmia, kirjoittaa Vedomosti-lehti. Seurauksena on entistä enemmän kritiikkiä lännen tiedotusvälineissä, arvioi lehden haastattelema Carnegie-keskuksen tutkija Lilia Shevtsova. Se ei ole hyväksi Putinille, jonka pitäisi lähiaikoina tavata muiden maiden johtajia.

Shevtsova on kuitenkin sitä mieltä, että äänestyksen tuloksen voi nähdä myös Euroopan itsenäisyyden osoituksena. Yhdysvallat on paljon pragmaattisempi ihmisoikeusasioissa ja valmis neuvottelemaan kanssamme, hän toteaa. Sevodnja-lehti toteaa, että "eurooppalaiset olivat päättäväisiä." Lehti toteaa, ettei Venäjältä viety jäsenyyttä mutta kaikki muu otettiinkin pois.

Lehden mielestä äänestyksen tulos yllätti venäläiset. Näin jyrkkää päätöstä ei odotettu. Sevodnja arvelee, että Venäjä ryhtyy vastatoimiin. Se saattaa sulkea Tshetshenian kokonaan ulkomaisilta tarkkailijoilta ja voi kieltäytyä ratifioimasta kuolemanrangaistuksen kieltävän sopimuksen. Tärkeintä Sevodnjan mielestä olisi kuitenkin se, ettei kumpikaan osapuoli ryhtyisi rakentamaan rautaesirippua Venäjän ja Länsi-Euroopan välille.

Europarlamentaarikoille porttikielto

Vastavetona Venäjä evää Euroopan neuvoston parlamentaarikoilta pääsyn Tshetsheniaan, ilmoitti Kremlin tiedottaja Sergei Jastrzhembski perjantaina.
-Kaikkien näiden lordien ja muiden Euroopan neuvoston yleiskokouksen edustajien vierailut on tietysti lopetettava, kertoi Jastrzhembski toimittajille.
(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat