Mainos

Venäläiset avustusrekat herättävät kiihkeitä tunteita – sanasota yltyy

Kiistely Venäjän humanitaarisesta avustusoperaatiosta Ukrainassa jatkuu samalla kun Venäjän lähes 300 rekan kolonna jyristelee kohti rajaa.  

Venäjän televisio näytti kuvaa maaseudun läpi ajavasta, lähes kolmen kilometrin mittaisesta valkoisten rekkojen saattueesta, jonka lastina kerrottiin olevan yli 1 800 tonnia avustustarvikkeita.  

Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov ilmoitti puolestaan kovin sanoin, ettei venäläissaattuetta päästetä rajan yli.  

Ukraina on aiemmin ilmoittanut, että saattueen lasti pitää purkaa rajalla ja lastata uudelleen kansainvälisen Punaisen Ristin valvonnassa.

Ukrainan hallituksen mukaan Punaisen Ristin pitää myös vastata avun jakamisesta Itä-Ukrainan siviileille.  

Lisätietoja vaaditaan

Kansainvälinen Punainen Risti ilmoitti haluavansa Venäjältä yksityiskohtaisen selvityksen avustussaattueen lastista.  

Venäjä on toistaiseksi toimittanut Punaiselle Ristille vain yleisen listan saattueen lastista, mutta avustusjärjestön mukaan se ei voi vastaanottaa lastia ilman tarkempia tietoja.  

– Osapuolten täytyy vielä selvittää joukko tärkeitä asioita, kuten rajanylitys- ja tullimuodollisuudet, Punaisen Ristin tiedottaja Anastasia Isjuk sanoi.  

Punaisen Ristin tietojen mukaan lasti sisältää muun muassa ruokaa, vesipulloja ja generaattoreita.  

 Jo yli 2 000 uhria  

 Länsimaissa on pelätty, että Venäjä käyttäisi humanitaarista apusaattuettaan "Troijan hevosena", jonka avulla se avustaisi Itä-Ukrainan tappiolle joutuneita separatistitaistelijoita.  

Venäjän ulkoministeriö tyrmäsi Troijan hevonen -väitteet absurdeina. Ministeriön mukaan operaation tarkoituksena on lievittää Kaakkois-Ukrainan siviiliväestön hätää.  

Hallituksen joukkojen ja separatistien kiihtyneet taistelut ovat aiheuttaneet Donetskin ja Luhanskin alueilla pulaa ruuasta, juomavedestä ja sähköstä.  

YK arvioi, että Ukrainan huhtikuussa alkaneissa taisteluissa on kuollut jo yli 2 000 ihmistä. Maailmanjärjestön mukaan tappaminen on kiihtynyt viime viikkoina.  

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk keksi Venäjän rekoille parempaakin käyttöä.  

– Olisi parempi, jos venäläiset lähettäisivät 300 rekkaa hakemaan pois roistonsa. Sitten ei olisi tarvetta lähettää humanitaarista apuakaan, Jatsenjuk sanoi viitaten Itä-Ukrainan väitettyihin venäläistaistelijoihin.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.