Mainos

Venäläisellä ydinsukellusveneellä tulipalo

Sukellusvene oli palon sattuessa lähellä Suomen rajaa. Miehistö sai palon sammutettua nopeasti, mutta onnettomuudessa menehtyi kaksi merisotilasta. Ydinreaktori ja sitä suojaavat rakenteet eivät kärsineet vahinkoja.

Kaksi merisotilasta on saanut surmansa venäläisessä ydinsukellusveneessä syttyneessä tulipalossa, kertoo uutistoimisto Interfax viitaten laivastolähteisiin. Säteilyvuodon vaaraa ei kuitenkaan ole

Interfaxin mukaan sukellusvene oli ankkurissa Rybatshin niemimaan (Kalastajasaarento) pohjoispuolella lähellä Suomen rajaa viime yönä, kun siinä syttyi tulipalo. Miehistö sai tulen sammutettua, mutta kaksi merisotilasta kuoli savumyrkytykseen.

Palo sai luultavasti alkunsa sukellusveneen sähkölaitteista. Ydinreaktori ja sitä suojaavat rakenteet eivät kärsineet vahinkoja.

Daniil Moskovskij -niminen sukellusvene hinattiin Vedjajevon sotilastukikohtaan Muurmanskin pohjoispuolelle. Alus kuuluu Venäjän Pohjoiseen laivastoon.

Alus on 106-metrinen Viktor-3-luokan sukellusvene, jossa on normaalisti 85-100 hengen miehistö. Puolustusasiantuntijoiden mukaan tällaisilla sukellusveneillä on normaalisti aseistuksenaan torpedoja, mutta ei ydinkärkiä. Alus voi olla sukelluksissa yhtäjaksoisesti liki 80 päivää.

Viktor 3-luokan sukellusveneet otettiin käyttöön 1990-luvulla, mikä tekee niistä Venäjän sukellusvenelaivaston tuoreimpia tulokkaita. Venäjällä on maailman toiseksi suurin sukellusvenelaivasto Yhdysvaltojen jälkeen, mutta monet aluksista alkavat olla pahasti vanhentuneita.

Pohjoisen laivaston sukellusveneiden historia on synkkä. Niille on sattunut useita kuolonuhreja vaatineita onnettomuuksia. Pahin turma sattui kuusi vuotta sitten, kun ydinsukellusvene Kursk upposi Barentsinmeren pohjaan ja 118 merisotilasta sai surmansa.

Suomen Säteilyturvakeskus (STUK) oli aamupäivällä yhteydessä Venäjän vastaaviin viranomaisiin. STUKin valmiuspäällikkö Hannele Aaltonen kertoi saaneensa kollegoiltaan vahvistuksen siitä, että ydinsukellusveneen reaktori ei vahingoittunut tulipalossa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.