Venäläisarvio: Venäjä voisi hyökätä Baltian maihin tekaistulla syyllä

Tuore arvio Venäjän uudesta mahdollisuudesta viedä joukkojaan rajojensa ulkopuolelle pitää mahdollisuutta jopa todellisena. Presidentti Dmitri Medvedevin esittämät lainmuutokset Venäjän puolustuslakiin ovat juuri tulleet voimaan.

Tohtori Juri Fedorov kirjoittaa Suomen Ulkopoliittisen instituutin analyysissä, että ei ole täysin pois suljettua, että Venäjä saattaisi suunnitella sytyttävänsä laajoja levottomuuksia ja etnisiä yhteenottoja Sevastopolissa (Venäjän Mustanmeren laivastotukikohta Ukrainassa) tai esimerkiksi Latviassa ja Virossa.

Nämä voisivat aiheuttaa hyökkäyksiä Mustanmeren laivaston sotilaita tai Baltian maiden venäläisvähemmistöjä vastaan. Hyökkäyksiä taas voitaisiin käyttää syynä Venäjän sotilaalliselle interventiolle.

Fedorov oli ennen professorina Moskovan valtiollisen kansainvälisten suhteiden instituutissa MGIMOssa. Hän on nykyisin vapaa tutkija ja tekee yhteistyötä mm. brittiläisen Chatham Housen Venäjä ja Euraasia -ohjelman kanssa.

Fedorovin mielestä hänen esittämänsä uhkakuvat ovat pahimpia mahdollisia - mutta hän jatkaa, että Venäjän historiassa on nähty monia tapauksia, jotka todistavat, että pahimmatkin skenaariot voivat toteutua.

- Jos Nato ja EU eivät onnistuisi vastaamaan Venäjän Krimin interventioon vahvoilla poliittisilla ja taloudellisilla toimenpiteillä, organisaatioiden strateginen merkitys heikkenisi vakavasti, vaikka Ukraina ei jäsenvaltio olekaan. Venäjän sotilaallinen interventio Baltian maihin tai edes sellaisen uhka, voisi aiheuttaa erittäin vaarallisia jälkiseurauksia, muun muassa sotilaallisen konfliktin Venäjän ja Naton välillä. Jos Nato ei puolustaisi baltialaisia jäsenmaitaan, sen strateginen rooli kutistuisi mitättömäksi, Fedorov kirjoittaa analyysissään.

Fedorovin mielestä lännen mahdollisuuksia puuttua Venäjän sotilastoimiin ulkomailla heikentävät monet tekijät: Eurooppa on riippuvainen Venäjän energiasta ja Venäjältä halutaan tukea Iranin ydinongelman ratkaisuun, Afganistanin konfliktiin ja ydinaseiden leviämisen ehkäisyyn.

Jos Venäjä ryhtyy sotilaalliseen interventioon, lännen pitäisi Fedorovin mielestä tehdä selväksi, että se johtaa Venäjän poliittiseen paitsioon. Sen lisäksi tulisi kehittää mm. YK:ssa ja ETYJissä kansainvälisesti tunnustetut järjestelmät, joiden nojalla rajoitetaan yksittäisten maiden sotilaallisia interventioita siinä tapauksessa, että YK:n turvallisuusneuvosto ei kykene päätöksiin.

Lue myös:

    Uusimmat