Mainos

Venäläisaktivisti: "Toinen kylmä sota alkoi jo"

Venäläinen ihmisoikeusaktivisti Juri Džibladze sanoo suoraan, että toinen kylmä sota on jo alkanut. Venäjän ja länsimaiden kiristyneet välit ovat molempien osapuolten syytä ja alkujuuri kaukana menneisyydessä.

– Lännessä jäätiin vellomaan kylmän sodan voiton huumaan eikä huomattu, että Venäjän haurasta demokratian alkua olisi pitänyt tukea ja kannustaa, sanoo Juri Džibladze.

– Venäjällä taas innostuttiin kommunismin kukistumisesta niin, että jälkihoito jäi tekemättä. Saksassa vaikea menneisyys on kohdattu, mutta Venäjällä ei tehty samaa stalinismin kanssa. Tämä mahdollisti autoritäärisen systeemin paluun 2000-luvulla, analysoi Juri Džibladze, joka on moskovalaisen Demokratian ja ihmisoikeuksien kehittämiskeskuksen perustaja ja johtaja.

Kansalaisaktivisti ei silti pidä tilannetta toivottomana.

– Olen varovaisen toiveikas. Voimme vielä palata hedelmälliseen ja kaikkia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön.

Tähän pääseminen ei silti ole helppoa. Sekä idässä että lännessä on tehtävä töitä.

– Venäjän on peruttava joitakin ratkaisujaan, sanoo Juri Džibladze.

Lännen on pidettävä dialogi käynnissä.

– Lännessä on hyvä muistaa, ettei Venäjän hallitus ole yhtä kuin Venäjän kansa. Kaikki eivät ole yhtä mieltä hallituksen kanssa, ja näitä ihmisiä olisi hyvä tukea myös lännestä. Mutta lännen pitäisi pyrkiä yhteyteen myös niiden kansalaisten kanssa, jotka kannattavat nykyhallintoa. Kaikkinainen yhteydenpito on tärkeää ja se on lännen ensimmäinen tehtävä, arvioi  Džibladze. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.