Mainos

Venäläis- ja egyptiläisisoäidit odottavat käännytystä

Korkein hallinto-oikeus päätti eilen etteivät venäläinen Irina Antonova ja egyptiläinen Evelin Fadailin saa oleskelulupaa Suomesta.

Venäläinen, 81-vuotias Irina Antonova haki muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta saamaansa kielteiseen päätökseen. KHO kuitenkin hylkäsi valituslupahakemuksen, joten hallinto-oikeuden päätös jäi voimaan. Egyptiläisen 64-vuotiaan Evelin Fadailin tapauksessa valitus oleskeluluvasta ja käännytyksestä hylättiin, joten hänkään ei saa jäädä maahan.

KHO:n päätökset velvoittavat poliisin etenemään asiassa, eli käännyttämään naiset kotimaihinsa. Helsingin ulkomaalaispoliisista kerrotaan, että jos asiassa ei ilmene mitään uutta, naiset käännytetään.

- Teemme sen oman aikataulumme puitteissa. Pyrimme toki yhteistyöhön asianomaisten kanssa ja yritämme sopia käännytyksestä etukäteen, kertoo Juha Holopainen Helsingin ulkomaalaispoliisista.

Tilapäisen oleskeluluvan hakemus oljenkorsi?

Poliisi kertoo ottavansa aikataulussaan huomioon asiaan liittyvät keskeneräiset hakemukset. Irina Antonovalle tällainen oljenkorsi saattaa olla hakemus tilapäisen oleskeluluvan saamiseksi. Antonovan oikeusavustaja Leo Herzberg kertoo hakeneensa tilapäistä oleskelulupaa Maahanmuuttovirastosta jo jokin aika sitten, mutta päätöstä ei vielä ole tullut.

- Olemme hakeneet Antonovalle tilapäistä oleskelulupaa muuttuneen terveydentilan perusteella. Antonovan terveydentila on erittäin huono, eikä hän voi tulla toimeen yksin Venäjällä. Yleensä tällainen tilapäisen oleskeluluvan hakemus käsitellään nopeasti, mutta nyt hakemus on lojunut virastossa jo noin kuukauden emmekä ole kuulleet siitä mitään, kertoo Herzberg.

Poliisi ei lupaa hakemuksen automaattisesti vaikuttavan käännytysaikatauluun, mutta vaikuttaa haluttomalta kiirehtimäänkään. Juha Holopainen Helsingin ulkomaalaispoliisista kertoo poliisin selvittävän kaikki käännytyksiin liittyvät olosuhteet perusteellisesti ennen niiden toimeenpanemista. Edellinen yritys käännyttää Irina Antonova helmikuussa keskeytettiin kun lääkäri määräsi Antonovan sairaalahoitoon.

Tänään Irina Antonovan perhe ja oikeusavustaja Leo Herzberg tapasivat ankeissa tunnelmissa. Puhelinsoitto Maahanmuuttovirastoon paljasti ettei Herzbergin sinne faksaama hakemus kelvannut eikä sitä ollut näin ollen käsitelty. Herzberg aikoo kuitenkin jättää uuden hakemuksen mahdollisimman pian. Perhe uskoo, että uudet lääkärintodistukset Antonovan heikentyneestä terveydentilasta vetoavat poliisiin, eikä käännytystä panna toimeen ennen kuin uusi oleskelulupahakemus on käsitelty.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.