Mainos

Venäläinen tuontipuu ei tyydytä

Venäjältä tuodun puun laatu ei tyydytä puupulasta kärsiviä suomalaisia jalostajia, jotka ottasivat mieluiten vastaan kokonaisia runkoja.

Sopivasta tuontipuusta on Suomessa jo niin kova pula, että se on johtanut ensimmäisiin lomautuksiin Itä-Suomessa. Venälaiseen tuontipuuhun tyytymättömät puunjalostajat ovat tänään julkistaneet suunnittelman tuoda Venäjältä mittavat määrät raakapuuta jopa 18-metrisinä, täyspitkinä runkoina.

Suomalaiset eivät ole tyytyväisiä tuontipuun laatuun ja siksi täyspitkät tukit haluttaisin katkoa Suomessa suoraan asiakkaiden tarpeisiin. Venäläiset puolestaan tahtoisivat lähettää raakapuun Suomeen jalostettuna.

- Ajatus tuoda Suomeen 12-18-metrisiä tukkeja on mielestäni kehittymätön idea. Olen varma, että sitä ei ole ajateltu loppuun saakka, sanoo venäläisen Karellesprom OAO:n varajohtaja Aleksandr Grigorjev.

Venäläiset yrittävät nostaa omaa jalostusastettaan korottamalla raakapuun tulleja ja vastaavasti alentamalla jalostetun puun tulleja.

- Hallitus on päättänyt jalostetun puun tullien alentamisesta. Tullit laskevat puoleen nykyisistä jo parin kuukauden sisällä, selvittää Petroskoin tullin varapäällikkö Irina Shabalina.

Vaikeuksia myös EU:n taholta

Puun tuontiongelmiin tuo oman lisänsä se, että EU:n komissio haluaa tuontipuun olevan tarkastettua tuholaisten varalta.

Kuluvana vuonna Venäjältä tuodaan puuta 13 miljoonaa kuutiometriä, mikä vastaa kahdeksaasataa rekkalastia päivässä. Nyt Suomi ja Ruotsi ehdottavat EU:lle, että tuholaistarkastukset hoidettaisiin pistokokeina. Neuvotteluista on tulossa vaikeat.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 07.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.