Mainos

Venäläinen retkikunta sukeltaa pohjoisnavan alle

Sukellusretki liittyy Venäjän vaatimuksiin aluevesiensä laajentamisesta.

Venäläinen retkikunta valmistautuu Jäämerellä huikeaan yritykseen sukeltaa yli neljän kilometrin syvyyteen pohjoisnavan alle. Ihminen ei ole koskaan aiemmin käynyt niin syvällä pohjoisilla vesillä.

Tutkimusalus Akademik Fjodorovin ja jäänmurtaja Rossijan oli määrä saapua suunnitellulle sukelluspaikalle tänä iltana. Suomalaisvalmisteiset Mir-sukellusalukset lasketaan mereen todennäköisesti huomisaamuna.

- Retkikunta tekee vielä viimeisiä testejä sukelluskalustolle, kertoi tiedottaja Sergei Baljasnikov Venäjän napa-alueiden tutkimuslaitoksesta.

Mir-aluksilla tehdään tutkimusmatkan aikana yhteensä kolme sukellusta, josta yksi samanaikaisesti molemmilla aluksilla. Alukset keräävät pohjasta kivinäytteitä ja laskevat sinne titaanista valetun Venäjän lipun.

Retkikunnan on määrä palata takaisin Pietariin lokakuun alussa.

Luonnonvarat kyseessä

Venäjä aikoo tutkimusretkellään todistaa oikeutetuksi vaatimuksensa aluevesiensä laajentamisesta pohjoisella Jäämerellä. Maa pyrkii osoittamaan, että pohjoisnavan halki kulkeva merenpohjan vuorijono eli Lomonosovin harjanne on jatkoa Siperian mannerjalustalle.

Näin Venäjä pääsisi käsiksi alueen otaksuttuihin öljy- ja kaasuvaroihin.

- On mahdollista, että Venäjän käytössä olevat alueet voisivat laajentua jopa 1,2 miljoonalla neliökilometrillä. Sen sisällä voi olla 9-10 miljardia tonnia energiavaroja, katsoo professori Valeri Kamenski Venäjän luonnonvaraministeriön merigeologian instituutista.

Riittävien todisteiden hankkimisen arvellaan kuitenkin kestävän vähintään vuoteen 2009.

Hanke on herättänyt vastustusta muun muassa Yhdysvalloissa. Lisäksi monet asiantuntijat arvelevat, etteivät esiintymät ole riittävän suuria, jotta hankaliin poraushankkeisiin kannattaisi ryhtyä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.