Mainos

Venäjästä pian Suomen kolmas kieli?

Suomen kasvavan venäläisen vähemmistön kielelliset oikeudet joudutaan ottamaan puntariin jo lähivuosina. Useissa kaupungeissa joudutaan kielilain mukaan pian tarjoamaan palveluja myös venäjäksi.

Venäläisväestö nimittäin kasvaa useissa kaupungeissa vauhdilla. Ennusteiden mukaan mm. Lappeenrannassa asuu jo kymmenen vuoden kuluttua venäläisiä niin paljon, että uuden kielilain vaatimus omalla äidinkielellä saatavista palveluista ruotsin kielen tapaan täyttyy.

Venäläisväestön määrä on kasvanut parissa vuodessa peräti viidenneksen. Väkilukuun suhteutettuna maamme venäläisin kaupunki on Lappeenranta. Jo lähiajan ennusteissa kaupungin venäläisvähemmistö kasvaa merkittäväksi.

- Kymmenen vuoden aika-akselilla tullaan saavuttamaan se taso, että noin 10 prosenttia saattaisi olla tältä alueelta tullutta väestöä, mikäli tätä maahanmuuttoa ei tiukenneta nykyisestä, toimitusjohtaja Pasi Nurkka tutkimus-ja analysointikeskuksesta kertoo.

Uuden kielilain mukaan kunta on kaksikielinen, jos kunnan väkiluvusta kahdeksan prosenttia on toiskielisiä tai heitä on vähintään 3 000. Laki koskee toistaiseksi vain kansalliskieliämme suomea ja ruotsia.

Kuntaliiton mukaan venäläistymiskehitys pakottaa pian pohtimaan myös venäjänkielen asemaa mm. julkisessa palvelutarjonnassa.

Lappeenrannassa on ollut jo pakko ryhtyä toimiin. - Meillä Lappeenrannassa asuu venäläisiä vakinaisesti noin 1 500 henkeä. Se on pienen kunnan väkiluku. Meillä on kaksi venäläistä lääkäriä töissä, meillä on muutamia hoitajia töissä ja nyt itse asiassa myös A-klinikalla on yhden päivän kuukaudessa venäläinen päihdelääkäri töissä, Nurkka kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 04.05.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.