Mainos

"Venäjästä kolmas kotimainen kieli"

Venäjän kieltä ehdotetaan kolmanneksi kotimaiseksi kieleksi suomen ja ruotsin rinnalle.

Venäjän historian dosentti Arto Luukkanen esitti Huomenta Suomen haastattelussa tänä aamuna ajatuksen, jonka mukaan venäjästä voitaisiin tehdä Suomeen kolmas kotimainen kieli. Tällöin venäjän voisi valita esimerkiksi Itä-Suomen alueen kouluissa ruotsin sijasta. Taustalla on Luukkasen mukaan se tosiseikka, että venäjää tarvittaisiin Itä-Suomessa monin paikoin enemmän kuin ruotsia.

- Tiedon määrä kasvaa jatkuvasti ja tulevaisuudessa meiltä varmasti tullaan vaatimaan yhä enemmän ja enemmän, Helsingin yliopiston dosentti Arto Luukkanen summaa.

Idean taustalla on myös kaupan intressit ja hyötynäkökulma. Luukkasen mukaan venäjän kielen taitavia tarvitaan liike-elämässä entistä enemmän. Venäjän kuitenkin kirjoittaa ylioppilaskirjoitusten pitkänä kielenä vain noin kolmekymmentä opiskelijaa vuosittain.

- Se on liian vähän tämän maan tarpeisiin. (Venäjän) kielen opiskelu on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Venäjänkielisiä asuu Suomessa noin 50 000, mutta varsinaisesti Venäjän kansalaisia asuu tai oleskelee Suomessa noin 28 000. Dosentti Arto Luukkanen uskoo, että määrä tulee nousemaan lähivuosina.

- Jos meillä on varaa ja viisautta julistaa saamen kieli tai viittomakieli kotimaiseksi kieleksi, niin miksei sitten venäjän kieli? Ymmärrän, että venäjän kielen suhteen on olemassa historiallisia rasitteita. Suomalaisiahan ei saa väkipakolla mihinkään - sortovuosien aikana vieras valta tuputti meille venäjää sortotoimenpiteenä, jolloin isänmaalliset kansalaiset ajattelivat, että on hyvä olla oppimatta venäjää. Nyt voisi kuitenkin ajatella toisella tavalla, Luukkanen sanoo.

Dosentin mielestä Suomeen tulleet venäläiset ovat integroituneet Suomeen erittäin hyvin. Venäläiset haluavat kuitenkin säilyttää täällä ollessaan oman kielensä ja kulttuurinsa. Luukkanen haluaakin painottaa, että vieraiden kielten ja kulttuureiden opiskelusta on suoraa hyötyä.

(MTV3)

Katso dosentti Arto Luukkasen haastattelu: (Huomenta Suomi 15.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.