Mainos

”Venäjästä hermostuneet helsinkiläiset” oli vääristynyt siteeraus

Viime viikolla amerikkalainen tv-yhtiö NBC kertoi nettisivuillaan, että helsinkiläiset ovat hermostuneita Venäjän presidentin Vladimir Putinin toimista. Siteerattu tutkija kertoi MTV Uutisille, että sitaatti oli epätarkka.

Juttua varten oli haastateltu useita tutkijoita, joista yksikään ei ollut suomalainen. Lisäksi siinä viitattiin kohuttuun Finnbay-uutissivustoon.

Yksi haastatelluista on Center for Strategic and International Studiesissa (CSIS) työskentelevä Venäjä-asiantuntija Andrew Kuchins.

Hänen suuhunsa jutussa oli laitettu väite, että helsinkiläiset ovat hermostuneita. Suora lainaus meni näin: ”The people of Helsinki are nervous”. Lainausta edeltävässä tekstissä sanotaan, että Venäjän Karjalassa pitämien sotaharjoitusten vuoksi ”hätä” on ”kouriintuntuvin” Suomessa.

Jutun mukaan Andrew Kuchins kuitenkin pitää Venäjän välitöntä suoraa Suomen-vastaista sotilaallista toimintaa erittäin epätodennäköiseltä.

NBC:n juttua on sittemmin lainattu ja käännetty moneen kertaan.

MTV Uutisten toimittaja Saara Rantanen luki vapaa-ajallaan jutun joltakin suomalaiselta uutissivulta ja harmistui tutkija Andrew Kuchinsin sanoista. Rantanen etsi tutkijan sähköpostiosoitteen netistä ja kirjoitti hänelle sähköpostin.

– Kirjoitin, että me helsinkiläiset emme ole hermostuneita presidentti Vladimir Putinin takia. Totesin, että venäläiset ovat meille tärkeitä kauppakumppaneita ja venäläisturistit käyttävät Suomen-matkoillaan avokätisesti rahaa, mikä sopii meille hyvin. Lopuksi kerroin vielä, että Venäjä ja Suomi ovat oppineet olemaan toistensa naapureita, Rantanen toteaa.

Tutkija Kutchins vastasi Rantaselle eilen. Hän kiitti viestistä ja sanoi, että häntä oli lainattu epätarkasti. Lopuksi hän sanoi toivovansa, ettei mikään horjuta meidän suomalaisten turvallisuudentunnettamme.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.