Mainos

Venäjän WTO-neuvotteluissa etsitään sopua

Venäjän WTO-jäsenyyden ehdoista ei ole vielä sovittu, vaan neuvotteluja jatketaan edelleen. Mikäli Venäjän WTO-jäsenyys toteutuu, on jäsenyydestä konkreettista hyötyä myös Suomelle.

Neuvotteluja jatketaan edelleen, sillä useita tärkeitä kysymyksiä on edelleen ratkaisematta, kertoo Yhdysvaltain kauppaedustajan avustaja Sean Spicer Moskovassa. Samansisältöinen nimetön kommentti on saatu parhaillaan Saksassa vierailevan presidentti George W. Bushin esikunnasta.

Useat venäläiset uutistoimistot ehtivät aiemmin päivällä kertoa valtiovarainministeri Aleksei Kudrinia lainaten, että sopimus olisi saatu valmiiksi. Toimistojen mukaan Kudrin sanoi, että Bush ja presidentti Vladimir Putin allekirjoittavat sen Pietarissa vielä ennen viikonvaihteen G8-kokouksen alkua.

Myöhemmin uutistoimisto Itar-Tass täsmensi Kudrinin kertoneen, että sopuun on päästy vain vakuutusmarkkinoita koskeneista kohdista. Venäjä on myöntynyt siihen, että ulkomaiset vakuutusyhtiöt voivat avata sivukonttoreita Venäjällä, vaikka ulkomaisille pankeille tätä oikeutta ei haluta myöntää.

Useat muut keskeiset kiistakohdat ovat edelleen ratkaisematta.

- Maatalous on ratkaisematon kysymys. Tekijänoikeuksien osalta olemme melkein päässeet sopimukseen, Kudrin kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Tekijänoikeuskysymykset liittyvät Venäjällä rehottavaan piraattikopioiden kauppaan, jonka Yhdysvallat haluaisi kuriin. Maataloutta koskevissa neuvotteluissa taas on erään neuvotteluja läheltä seuranneen lähteen mukaan kyse muun muassa siitä, millä ehdoilla amerikkalaiset tuottajat pääsevät Venäjän maataloustuotteiden markkinoille.

Venäjä on tavoitellut jäsenyyttä maailman kauppajärjestössä WTO:ssa jo toistakymmentä vuotta. Viime aikoina jäsenyyden tiellä on käytännössä ollut enää Yhdysvallat. EU sai omalta osaltaan kahdenväliset WTO-neuvottelut Venäjän kanssa valmiiksi jo toukokuussa 2004.

WTO-jäsenyys on Venäjälle tärkeä paitsi taloudellisesti, myös poliittisesti. Se on yksi harvoista maailman valtioista, joka vielä on 149-jäsenisen kauppajärjestön ulkopuolella.

Suomellekin konkreettista hyötyä

Toteutuessaan Venäjän WTO-jäsenyydestä olisi myös Suomelle konkreettista hyötyä.

- Luvassa on sopimus jossa kaikkien pitäisi voittaa: tästä ei oikeastaan ole mitään haittaa. Suomalaisille tai muille yrityksille, jotka käyvät kauppaa Venäjällä, tämä lisää siellä jonkin verran markkinoilllepääsyä. Tämä ei ole vapaakauppaa, joka poistaisi kaikki tullit, mutta tullitaso alenee ainakin hieman, pohtii Vesa Korhonen Suomen Pankista.

Myöskin sääntöjen poukkoilu rekkajonoineen jäisivät historiaan ja naapurin suurten markkinoiden pelisäännöt selkiytyisivät.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.