Mainos

Venäjän WTO-jäsenyys varmistumassa

Yhdysvaltain hallitus kertoi toivovansa, että sopimus allekirjoitetaan ensi viikolla. Neuvottelut Venäjän WTO-jäsenyydestä ovat kestäneet 13 vuotta.

Venäjä ja Yhdysvallat ovat päässeet sopimukseen Venäjän jäsenyydestä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Asiasta kertoivat sekä Venäjän että Yhdysvaltain kauppaministeriöt.

Yhdysvaltain hallitus kertoi toivovansa, että sopimus allekirjoitetaan ensi viikolla pidettävässä Aasian ja Tyynenmeren alueen yhteistyöjärjestön Apecin huippukokouksessa Vietnamissa.

- Meillä on periaatteellinen sopimus, ja viimeistelemme yksityiskohtia, Yhdysvaltain kauppaneuvotteluja johtava Susan Schwab sanoi lausunnossaan.

Sopimuksen sisällöstä ei ollut tietoa illalla. Hyväksyessään WTO:n säännöt Venäjä sitoutuu kansainvälisen kaupankäynnin sääntöihin, joiden noudattamisesta ei ole ollut tähän saakka varmuutta.

Neuvottelut Venäjän WTO-jäsenyydestä ovat kestäneet 13 vuotta. Yhdysvallat on tähän saakka estänyt Venäjän WTO-jäsenyyden, koska Venäjä ei ole sen mielestä täyttänyt jäsenyyden ehtoja.

Hiertäneitä kysymyksiä ovat olleet muun muassa tekijänoikeuksien suoja, maataloustuet sekä pankki- ja vakuutusalojen avaaminen ulkomaisille toimijoille. Lisäksi venäläisten valtiojohtoisten energiayhtiöiden toiminta on aiheuttanut paljon närää Yhdysvalloissa. Viimeksi riidan kohteena on ollut amerikkalaisen lihan vienti Venäjälle.

Yhdysvallat ja Venäjä epäonnistuivat kiistansa ratkaisemisessa teollisuusmaiden G8-kokouksessa heinäkuussa Pietarissa, vaikka kokoukseen oli ladattu paljon odotuksia.

Schwabin mukaan sopimus oli lähellä jo heinäkuussa, mutta sen viilaaminen vaati lopulta enemmän aikaa.

Georgialle pelin paikka

Venäjä on ollut ainoa huomattava valtio, joka ei ole WTO:n jäsen sen jälkeen kun Kiina hyväksyttiin järjestöön pari vuotta sitten.

Euroopan unioni, Kiina ja Japani ovat hyväksyneet Venäjän jäsenyyden jo aiemmin. Yhdysvaltain jälkeen Georgia, Moldova ja Costa Rica ovat ainoat maat, joiden on vielä päätettävä suhtautumisestaan jäsenyyteen.

Kovin pala on Georgia, jonka välit Venäjään ovat kiristyneet äärimmilleen. Venäjä tarvitsee myös Georgian tuen, sillä päätökset jäseneksi hyväksymisestä pitää tehdä yksimielisesti.

Georgialle WTO-jäsenyyden hyväksyminen avannee mahdollisuuden saada poliittisia myönnytyksiä Venäjältä.

(MTV3-STT-AP-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.